В. Дамянов: Предстои бум на качествените недвижими имоти

2910
В. Дамянов: Предстои бум на качествените недвижими имоти

"Всички сектори на недвижимите имоти търпят своето развитие, като поради тази причина не може да се каже кои са най-перспективните", заяви в интервю за Profit TV Владислав Дамянов, маркетинг директор на компанията за инвестиции в недвижими имоти Найк Инвестмънт Груп.

Предстои бумът на по-качествени проекти – тези, които са проектирани добре, изградени от качествени материали, добре маркетирани на пазара, коментира още Дамянов.

Няма общоприети критерии за това кое жилище е луксозно. Доскоро всички хора възприемаха жилищата с добра локация и обзаведени с дизайнерски мебели като луксозни.

Това възприятие обаче е вече остаряло и клиентите тепърва ще покажат, че луксозните имоти трябва да включват цялостна концепция, каза още специалистът.

Големи помещения с обеми, повече отворени пространства, повече витринни прозорци, по-добра хидро и топлоизолация, са само част от характеристиките, които трябва да притежава едно луксозно жилище. Важни са и енергийните качества на сградата, ориентацията и зонирането на помещенията, хоризонталните и вертикалните връзки. Не на последно място неизменният пропърти мениджмънт също е част от този лукс, посочи Дамянов.

Стереотипът на българина включва вкорененото мнение, че закупуването на собствен имот е въпрос на престиж, въпрос на семейни ценности, израз на богатство. Практиката по света сочи обаче, че повечето хора живеят под наем. При нас лихвените проценти са доста високи. Лихвата, която погасяват клиентите към банките понякога е равна на наемите, които плащат, заяви експертът в отговор на въпрос дали е по-добре да живееш под наем или да си купиш жилище на кредит.

Наемната цена е доста по-ниска от покупателната цена, което създава дискомфорт. Българинът обаче е склонен към риск. Напоследък се наблюдават закупуването на жилища за инвестиции, което сочи повишение на жизнения стандарт на населението, каза още той.

Тенденцията на жилищния пазара е различна през второто полугодие на годината. Тепърва предстои една категорийност на жилищата. Предстои да се обособят няколко висококатегорийни зони в София. Голяма част от тях обаче, напълно логично, са изнесени извън София.

Зона Б4 и районът около булевардите „Опълченска“ и „Тодор Александров“ е една от зоните, която се обособява като такава с нов облик. Има и други подобни зони, коментира още Дамянов.

Все по-малко чуждестранни инвеститори купуват български обекти. Отливът се компенсира до голяма степен от български инвеститори и българския бизнес, което гарантира една относителна независимост, предвид на това, че се оперира с местни капитали, заключи той.

Найк Инвестмънт Груп е компания, инвестираща в недвижими имоти, като е на пазара от две години. За този кратък период обаче тя е успяла да се докаже, както на местните, така и на чуждестранните инвеститори.

Портфейлът й включва участие в изграждането и дизайнът на част от големите проекти в София - Mall Of Sofia, Sofia City Center, новия терминал на летище София, моловете във Варна, Бургас, Ямбол, Плевен. Компанията успя да се позиционира и сред чуждите инвеститори, завърши маркетинг мениджърът на компанията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg