Всеки четвърти офис във Варна е свободен

1370
Всеки четвърти офис във Варна е свободен

През първата половина на 2010 г. нови 24 000 кв.м офис площи се очаква да излязат на пазара във Варна, от които 18 000 кв.м ще бъдат във Варна Тауърс, сочат данни на Colliers.

Наемните нива ще отчетат спад през първата половина на 2010 г., тъй като предлагането ще продължи да се увеличава.

През втората половина на 2009 г. офертните наемни цени отчетоха спад спрямо първото шестмесечие на годината, успоредно с ръста на свободните офис площи. Средният спад на офертните цени е 13%, като най-съществен той е в центъра на града, където наемните нива достигнаха 12 евро/кв.м. за офиси клас А.

Въпреки лекия спад на наемите в периферията на Варна, средните нива остават високи. Това е резултат от предлагането на качествени офис проекти като Бизнес Парк Варна, който заема 45% от пазара на офис площи в периферията на града.

Нивото на свободните площи достигна 26%, спрямо 17% в края на 2008 г. Най-голям е процентът на свободните офис площи в периферията - почти 32%. Тази тенденция се дължи на факта, че доста наематели се преместиха в офис сгради в центъра на Варна, привлечени от наличието на висок клас офиси на добри наемни нива.

До края на 2009 г., средната офисна площ, която компаниите търсят, бе 80-100 кв.м, като основно търсенето бе от фирми, които желаят да оптимизират разходите си.

Повечето запитвания за по-големи офис площи идват от компании, които планират да аутсорсват бизнес във Варна поради по-ниските разходи и наличието на специалисти.

Офисните площи в морската столица достигнаха 169 000 кв.м в края на 2009 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg