Жилищните цени на кръстопът

2418
Жилищните цени на кръстопът

Година и половина спад на жилищните цени изнерви куп участници на пазара - предприемачи, които не могат да пласират новите си апартаменти; посредници, страдащи от малко сделки; и редови продавачи, нуждаещи се от свежи пари. Само купувачите не се оплакват, но техният глас никога не се е чувал на пазара.

Броят на сделките с имоти се срина през 2009 г. с рекордно голям процент от 1990 г. насам. Дори при хиперинфлацията и банковата криза (1997-1998 г.) нямаше подобен отлив.

От есента на 2008 г. офертните цени в София са паднали с между 17 и 36% в различните райони. Националната статистика отчита 29% средно понижение за страната от третото тримесечие на 2008 г. Международни проучвания сочат, че България е сред петте страни в света с най-голям спад на цените за 2009 г.

На фона на това се появиха първите изказвания, че пазарът се обръща. В края на февруари вицепремиерът Симеон Дянков изрази лично мнение, че сега е моментът да се купуват имоти, защото цените ще останат ниски в следващите 3-4 месеца, след което ще поемат нагоре. Дянков каза това на среща с младежката организация на Европейската народна партия.

Като причина за скока министърът посочи евентуалното влизане в еврозоната и намаляването на лихвите по кредити. Според Дянков тръгнат ли нагоре, цените ще растат дълго време и ще надхвърлят най-високите си нива отпреди кризата.

Не всички са на това мнение. Дни по-късно бившият икономически министър Николай Василев контрира, че ръстът на цените идва 1-2 години след възстановяването на стопанството.

"Повече логика намирам в изказването на Николай Василев, защото купувачите засега са предпазливи. Дори скоро да спрат негативните процеси в икономиката, което въобще не е сигурно, хората ще бъдат нащрек дълго време. А и капиталът е логично първо да се насочи към производство, отколкото към спекулации с имоти", коментира Лъчезар Богданов, управляващ партньор в "Индъстри уоч".

Според него, за да тръгне пазарът, банките трябва да кредитират активно. А в момента те финансират предпазливо покупки на имоти, както и реализацията на инвестиционни проекти.

За излизане от кризата може да се говори, когато търсенето и предлагането в спекулативния сегмент се стабилизират. А сега наблюдаваме намалено търсене и засилено предлагане на имоти, закупени по-рано с инвестиционна цел, допълни Богданов.

"Макар износът да се съживява, цените на имотите зависят повече от вътрешното търсене. А то ще остане потиснато до края на годината. Очаква се безработицата да продължи да расте през цялата 2010 г. и това също ще има своя ефект върху търсенето на имоти", коментира Десислава Николова, макроикономист и сътрудник в Института за пазарна икономика.

Не мисля, че в следващите 5-6 години отново ще достигнем високите цени отпреди кризата. Веднъж спукан един балон, трябва много време да се надуе отново, допълни тя.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Купувачи - дал Господ
# 0
10:03 | 15 March 2010
цените няма да растат толкова рязко,колкото преди кризата
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg