Жилищният пазар в азиатските страни продължава да се подобрява 10 години след кризата

663
Жилищният пазар в азиатските страни продължава да се подобрява 10 години след кризата

Десетилетие след азиатската криза от 1997 година, пазарът на недвижими имоти в Азия продължава да се възстановява.

Подпомогнат от бурното развитие на азиатските икономики и силното местно и международно търсене на недвижима собственост в азиатските страни, цените на жилищните имоти в страни като Филипините, Сингапур и Южна Корея са се повишили над 10% в номинално изражение през първото тримесечие на настоящата година на годишна база.

В Хонг Конг след като цените на жилищата регистрираха спад в началото на 2006 година, цените са се повишили през първото тримесечие на годината с 5.2% за посочения период на годишна база.

Темпът на нарастване обаче значително изостава от този, регистриран през първите тримесечия на 2005 и 2004 година, когато той възлезе съответно на 21 и 28% на годишна база, сочат статистическите данни.

Слабото представяне и ускорената инфлация са все още негативно действащи фактори на пазара на жилища в Индонезия, но в момента условията там са значително по-добри.

Политическата несигурност в Тайланд пък доведе до спад в цените на жилищата през първото тримесечие на годината, в сравнение със същото на миналата.

Силно повишение се отбелязва в цените на луксозните недвижими имоти в Азия през първото тримесечие и особено в дестинации като Хонг Конг, Банкок, Куала Лумпур и Джакарта.

Все още най-скъпите недвижими имоти се запазват в Хонг Конг, Сингапур и Токио, като цените там превишават 10 000 долара за кв. м, по данни на имотната агенция Global Property Guide research.

Въпреки че цените на недвижимите имоти в повечето от азиатските страни са все още под пиковите им стойности, силно повишение е регистрирано в цените през последните пет години.

Ръстът в цените на имотите създава предпоставки да се говори за "имотни балони" в много азиатски страни, като притесненията не са без основание, според анализатори.

Настоящото силно представяне на азиатските икономики, както и по-нататъшните добри перспективи пред тях карат анализаторите да са положително настроени като цяло за развитието на пазара на имотите в страните, най-силно засегнати от азиатската криза.

Средният доход на човек от населението в тези страни е на рекордно високо ниво, като за периода между 2001 и 2006 година той се е повишил между 20 и 33%, като най-голям ръст е отбелязал в Индонезия.

В същото време икономиките на засегнатите най-силно от азиатската криза страни през изминалата година са се повишили с по над 5%.

В значително по-добра форма са и азиатските банки и финансови институции, което е друг фактор, намаляващ опасенията за подобна криза в Азия. Ипотечните кредити бележат бум в посочените страни.

Въпреки повишението на лихвите в азиатските страни в борбата на централните им банки срещу повишаващата се инфлация, както и в отговор на тенденцията на повишението им в световен мащаб, лихвите по ипотечните кредити са по-ниски, в сравнение с периода преди настъпването на азиатската криза.

Все още като проблем се сочат високите транзакционни разходи по сделките с недвижими имоти, както и липсата на достатъчна прозрачност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg