Да вярваме ли на анализите на имотните агенции

7541
Да вярваме ли на анализите на имотните агенции

© Pixabay.com

От бум на цените, повече сделки с имоти, та чак до имотен балон. Вярвате ли на анализите, предоставяни от имотните агенции в страната и защо данните им винаги се различават?

В последните седмици най-големите агенции в страната публикуваха анализите си за пазара на имоти за първото тримесечие на годината. Ето акцентите от тях:

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че за първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв. м при 960 евро/кв. м за последното тримесечие на 2016 г.


Така нарастването на цените на тримесечна база е 2.6%, а на годишна - 18%. Средната покупна цена на жилищата остава около 90 000 евро.

В началото на 2016 г. жилищата в София се продаваха средно за 835 евро на кв. м. Последва бързо нарастване до около 1000 евро на кв. м година по-късно.

Към момента цените на имотите в София са на нива, като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г., в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв.м.

Arco Real Estate

От агенцията отчитат ръст от 22.6% в броя на сделките с недвижими имоти за първото тримесечие на 2017 г. спрямо аналогичния период от 2016 г. Тези обобщени данни затвърждават тенденцията за възходящ ръст на имотния пазар, която наблюдавахме през цялата 2016 г.

Запазва се вълната от активно строителство на нови жилищни сгради и комплекси, които да уплътнят недостига на качествено ново строителство в столицата. В резултат от тенденцията, започнала през 2016 г. за все по-изгодни предложения от страна на банките при ипотечното кредитиране, се наблюдава и повишен ръст на сделките „на зелено“, които се считат за по-рискови, но предвид повишаващите се цени на имотите – по-изгодни. 

Топ 5 на предпочитаните за покупка райони са Витоша (10.25%), Белите брези (5.81%), Изток (5.26%), Център (4.16%) и Банишора (3.60%). При наемите се отчита най-висок интерес към 1-стайните и 2-стайните жилища със среден месечен наем в диапазона 275-320 евро, а сред най-предпочитаните райони са Студентски град, Младост, Витоша, Дианабад и Дървеница. 

Вече можете да купите жилище в най-луксозния небостъргач у насДа живееш в небостъргач в центъра на София, в луксозна сграда с висок клас обслужване. Не, това не е визия за след няколко десетки години, а е мечта, която може да бъде реализирана още днес. При това в една от емблематичните сгради на столицата.

Адрес Недвижими имоти

Собствениците на жилищни имоти в София все по-активно излизат на пазара на продажби в началото на 2017 г. По данни на АДРЕС, с около 12% е нараснал обемът на излезлите на пазара продавачи през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2016 г.

Според консултантите, ценовите нива в момента са достигнали максималните си стойности, което в голяма степен мотивира инвестиционно настроените продавачи.

Уникредит Булбанк

Ако темповете, с които нарастват цените на имотите в най-предпочитаните локации у нас, се ускорят допълнително, има възможност да станем свидетели на зараждането на нов имотен балон. Това става ясно от месечния анализ на УниКредит Булбанк, чийто автор е главният икономист на банката Кристофор Павлов.

„Важно е да се има предвид обаче, че ако темповете, с които нарастват цените на имотите в някои квартали в София и други предпочитани локации и сегменти се ускорят допълнително спрямо тези, наблюдавани към края на 2016 г., появата на сигнали за прегряване може да се окаже много по-близо”, пише в анализа.

Според Павлов, вероятността от такъв сценарий изисква „архитектите на стопанската политика да останат бдителни и да са готови да предприемат коригиращи мерки за охлаждане на търсенето, в случай че започнат да се натрупват индикации за формирането на нов балон с цените на жилищата”.

Това обаче може да се окаже трудна задача, тъй като липсва консенсус между икономистите как се идентифицира имотен балон и какви са методите за охлаждането му. 

Имотен регистър към Агенцията по вписванията

Справка в Имотния регистър на Агенцията по вписванията сочи, че за първите три месеца на настоящата година има 13.76% по-малко трансакции, или общо 37 061, срещу 42 976 за преди 12 месеца.

Най-слаб спад има във Варна (-0.57%), докато пониженията в София и Пловдив са от малко над 2 процента.

Сделките с имоти в Бургас са с 22.4% по-малко спрямо първите три месеца на 2016 г.

Спад се отчита и в сделките на всеки от градовете в топ 10 с най-много покупко-продажби.

Много агенции, различни данни. Защо?

След като вече НСИ не дава информация за цените на недвижимите имоти в страната, актуалните данни за страната ни са от големите консултантски компании Knight Frank или Global Property Guide.

Разминаванията в данните на имотните агенции идват оттам, че изчисленията им се базират на собствените им оферти и сделки. Или иначе казано, те са актуални, но не важат за града или държавата.

Ще продължи ли ръстът на цените на имотите в страната ни? Повече по този въпрос ще можете да разберете по време на осмото издание на Шумът на парите.

Панел "Недживими имоти" ще се проведе на 31 май от 11.15 часа в столичния хотел Маринела, зала ЕФЕ. Повече за събитието можете да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg