Как да се защитим от инфлация и да реализираме доходност?

1662
Как да се защитим от инфлация и да реализираме доходност?

Имотите са една от малкото инвестиции днес, които могат да ни защитят от инфлация, но и същевременно да ни реализират доходност. Това заяви по време на 12-та Национална конференция на една от големите компании в сектора ЕРА Антон Андонов, който е изпълнителен директор на ЕРА България.

Според него, днес основните движещи сили на пазара на имоти са ниските лихви по ипотечните кредити, по-високите доходи и ниската безработица, както и миграцията към по-големите градове и столицата.

По данни на ЕРА, през 2019 г. се отчита 2% ръст на цените на имотите. Простите сметки сочат, че срещу 500 лв. или 800 лв. месечна вноска, можем да изтеглим кредити от съответно 50 или 80 000 евро за срок от 25 г.

Ако пък можем да си позволим да плащаме по 1500 лв. на месец, това би ни осигурило финансиране от 150 хил. евро за покупката на имот.

„Натискът на пазара ще бъде по-осезаем през 2020 г., най-вече заради многото започнати проекти“, каза още Андонов.

През настоящата година ще стане свидетели на успокояване на цените, както и на отрезвяване на вторичния пазар на имоти, допълни той.

Председателят на УС на Национално Сдружение Недвижими Имоти (НСНИ) Добромир Ганев каза, че по-модерните и практични проекти днес са една от причините все повече хора да се насочват към новото строителство.

„Балансът между покупката на имот с инвестиционна цел и за жилищни нужди в последната година се премести към второто“, каза още Ганев.

Според него, повишението на цените на имотите е понижило доходността от вложението в имоти. Ганев предупреди, че през 2019 г. имаме издадени разрешителни и започнати проекти за 2 млн. кв. м жилищна площ, колкото е и количеството през 2018 г.

Във Варна дори имаме ръст от 66% на издадените разрешителни за строеж.

Според Ивайло Скулев, управител на ЕРА Варна Тренд, днес на пазара имаме основно две групи купувачи. Първите са тези, които предпочитат новото строителство, а вторите се насочиха към старото строителство от 60 и 90-те години на миналия век.

Новото строителство днес е предпочитано от по-младите хора в страната, които нямат притеснения да изплащат кредит дълго време, допълни той.

ЕРА днес разполага с 29 офиса в различни градове на страната, като сделките между отделните офиси през изминалата година отчитат ръст от 180%, похвалиха се още оттам.

Profit.bg бе медиен партньор на събитието.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
17:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg