Дизайнът на фурната за пица издига в култ топлинната ефективност – тя позволява използването на акумулирана топлина и въглени за дълго печене вместо поддържане на огъня през цялото време.

Димът се вентилира през предната част на фурната посредством комин, построен над вратата й. Пещите, предназначени за производство на хляб и хлебни изделия, съхраняват топлината до няколко часа след затихването на огъня, а онези, проектирани за пица, могат да имат по-тънка конструкция.

Как да си направите собствена пещ за пица? Вижте процеса стъпка по стъпка:

Първо трябва да изградите рамка на фурната, която да ви дава насока как да поставяте тухлите.

След това можете да започнете да ги полагате. Използвайте огнеупорни тухли и ги оставете във водата за 15-20 минути, преди да сложите хоросана. Той също трябва да е пожароустойчив.

Махнете рамката и поставете последните тухли на основата.

Вижте още: Направете градина от старите мебели

Измерете прецизно тухлите, които трябва да бъдат отрязани, за да паснат в свободните малки пространства.

Използвайте гумен чук, за да изравните нивото на тухлите. Поставете отново рамката, за да изградите и горната част на пещта.

Изградете комина на пещта с помощта на четири тухли. Уверете се, че е идеален квадрат.

Махнете рамката след 48 часа и оставете пещта да се втвърди за 3-4 дни преди първото изпичане.

През първите дни запалете малък огън, без да готвите. Правете това в продължение на седем дни, като увеличавате количеството на дървата за горене. След това можете да печете пица, но никога не използвате химически подпалки.