Кои са най-рисковите имотни пазари в света?

1475
Кои са най-рисковите имотни пазари в света?

Имотните пазари в Австралия, Хонконг, Канада и Швеция са сред най-рисковите в света, се казва в проучване на Oxford Economics, цитирано от Bloomberg. В исторически план подобни показатели често са били предвестник на по-сериозни икономически проблеми, предупреждават авторите на изследването. 
 
"В тези четири държави цените на имотите са много високи, бумът на пазара продължава дълго време, нивата на дълга са високи и е налице висок дял на кредитите с плаващ лихвени процент", отбелязва икономистът Адам Слейтър. 
 
Добрата новина според неговите колеги от Oxford Economics е, че при ключовите пазари като САЩ, Германия, Франция, Китай и Япония рисковете не са чак толкова сериозни. Още повече, че в повечето страни скоро не са регистрирани повишения на лихвените проценти, дори напротив - в някои от тях те дори са се понижили. 
 
"Този класически "спусък" на сривовете на имотния пазар засега отстъства", отбелязва Слейтър. Той обаче уточнява, че повишенията на лихвите не са единственият фактор, който може да предизвика проблеми на жилищните пазари. 
 
В Австралия цените на жилищата са се понижили средно с 3% от началото на годината, като само в Сидни спадът е с 5.6 на сто. Междувременно три от четирите водещи банки в страната повишиха лихвите по ипотечните си кредити, аргументирайки се с поскъпването на финансовия ресурс. Те предприеха този ход, въпреки че централната банка на страната реши да запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 1.5 на сто.  
 
От Oxford Economics са изследвали имотните пазари в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за периода от 1970 до 2013 година и са открили ясна зависимост. В три четвърти от случаите, когато жилищата са поскъпвали с 35% над средните си исторически нива, впоследствие цените на имотите са отчитали спад през следващите пет години. 
 
Към момента жилищата в Швеция, Австралия, Канада и Хонконг се намират съответно с 65%, 60%, 73% и 103% над средните си исторически нива. Съотношението на ипотечния дълг спрямо брутния вътрешен продукт е респективно 70% в Швеция, 115% в Австралия, 71% в Канада и 48% в Хонконг.  
 
Надцененият жилищен пазар може да предизвика и проблеми от макроикономическо естество, се казва още в доклада. Авторите са изследвали последствията от 83 имотни "бума" на различни места по света, като след всеки от тях се е наблюдавал значителен спад в цените на имотите. 
 
Според Адам Слейтър в държавите от Г7 се наблюдава положителна корелация между потреблението и цените на имотите от 1997 година насам. Когато те се повишават, потребителите са настроени по-оптимистично за бъдещет и обратното - евентуален срив би могъл да доведе до рязко свиване на разходите на домакинствата.    

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg