Коя е държавата с най-много собственици на жилища?

3518
Коя е държавата с най-много собственици на жилища?

© Pixabay

Във филма „Ненормално богати азиатци“ (Crazy Rich Asians) главните герои обикалят из разкошни имения и луксозни хотели от колониалната епоха в Сингапур.

В реалността обаче повечето семейства в малката азиатска държава живеят в скромни апартаменти, построени от правителството, пише Bloomberg.

Кооперациите са високи, концентрирани в гесто населени квартали, които в повечето части на света биха предизвикали асоциация с висока престъпност, лошо качество на живот и много хора биха ги определили като гета.

В Сингапур обаче бетонните блокове са добре поддържани от държавата, а практичните им апартаменти често се ремонтират с голяма грижа от собствениците, които често прибягват до услугите на интериорни дизайнери и не пестят материали.


Каква е причината, поради която държавата с най-голяма концентрация на милионери на глава от населението в света и един от най-скъпите имотни пазари в Азия успява да осигури жилища, достъпни дори и за младите работещи семейства?

Отговорът се крие в решения, взети преди повече от половин век, довели до това, че днес Сингапур е страната са най-голям процент собственици на жилища в света. Над 80% от населението живее в домове, построени от държавата.

За туристите и гостите на Сингапур колониалната архитектура е един от символите на островната държава, но днес от традиционните вили в английски стил с големи дворове и градини са останали едва няколкостотин.

Дивгателят на имотния бум, който започва в края на 50-те години, има далеч по-скромни корени. Успешната икономика на острова, който през XIX и първата половина на XX век се превръща в едно от ключовите пристанища в азиатско-тихоокеанския регион, привлича стотици хиляди имигранти от Китай, Индия, Малайзия и много други държави.

Нито правителството, нито частният сектор обаче успяват да се справят с осигуряването на подслон за толкова голям брой хора. По улиците се издигат дву- и триетажни постройки, в който цели семейства живеят в една стая с размер от няколко квадратни метра.

Хигиенните условия са почти нулеви, а напрежението и конфликтите на расова основа са ежедневие.

През 60-те години на миналия век правителството създава Съвет за жилищното строителство, чиято задача е да осигури евтини жилища под наем за хората с ниски доходи. През 1961 г. в един от гъстонаселените кварталите на Сингапур, в навечерието на един от големите мюсюлмански празници, избухва пожар, който изпепелява площ с размера на осем футболни игрища.

16 000 души остават на улицата, но само за година Жилищният съвет успява да намери жилища за всички пострадали, с което спечелва и доверието на скептичните граждани.

До средата на 60-те години над 400 000 души си намират дом по програмата. В началото апартаментите, които осигурява държавата, са доста спартански. Те са разположени в 10-етажни блокове, които разполагат с по 12 апартаменти на всеки етаж. Няма никакви екстри, освен клекало и душ, но сградите са чисти и поддържани.

Така, поне временно, жилищната криза е решена с настаняването на милиони хора в държавните общежития. Истинският имотен бум обаче започва през 1964 г., когато правителството започва пряко да субсидира покупката на жилища.

Купувачите нямат право да ги продават в срок от пет години, но след като той изтече, много от тях успяват да реализират значителни печалби. Днес един тристаен апартамент в т. нар. "панелки" в Сингапур може да струва над 150 000 долара.

Над 4 млн. американци пропускат вноски по ипотечните си кредитиТемпът, с който собствениците на жилища, които подават заявление за облекчение на плащанията по ипотечните им кредити, обаче се забавя

Държавните кооперации се изграждат в специално планирани за целта квартали, които разполагат с цялата необходима инфраструктура - детски градини, магазини, заведения за хранене и т.н. В по-големите има и поликлиники, библиотеки и други обществени сгради.

През 1989 г. властите въвеждат и квоти, които изискват във всяка кооперация да има представители на всички основни етнически групи - китайци, индийци и малайзийци. Целта е да се предотврати образуването на расови "анклави", каквито са характерни за много от "работническите" квартали по света.

Много държави поставят фокуса на своята жилищна политика върху най-бедните слоеве от населението, като често позволяват бетонните квартали да се превърнат в гета, където процъфтяват престъпността и насилието. Сингапур обаче поема по друг път с разбирането, че тези жилища са най-големият актив, който населението притежава.

Жилищният съвет не само поддържа и ремонтира фасадите на сградите и площите около тях, но и периодично ги оборудва с нови асансьори, тротоари и други "екстри".

Потенциалната печалба, която сингапурците могат да реализират с повишаването на стойността на жилищата, става толкова важна за тях, че се превръща в политически инструмент.

През 1980 г. управляващата Партия на действието обещава, че ще приоритизира поддръжката на районите, от които има избрани нейни народни представители. Вероятно това е една от причините, че тя никога не е губила на избори.

Към момента в Сингапур има над 1 милион апартамента, построени по държавната жилищна програма. Само през последната година са продадени над 16 000 нови жилища, а още поне 70 000 са в процес на изграждане.

Повечето от тях все още запазват скромния и практичен дух от предишните десетилетия, без да предлагат кой знае какъв лукс на своите обитатели. Но вече има и блокове, в които екстрите се увеличават, а някои от тях дори напомнят за затворените жилищни комплекси в развитите западни държави.

Цените също варират в зависимост от профила на евентуалните купувачи.

Каквато и да е цената, която правителството иска за имотите обаче, с изтичането на петгодишния период, в който препродажбата е забранена, стойността им се покачва многократно.

В един от комплексите, чието строителство започва през 2009 г., субсидираните от държавата четиристайни апартаменти се продават за около 270 000 щатски долара, а сега се търгуват за над 570 000 долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа!
# 0
17:07 | 9 July 2020
Само забравихте да споменете, че всеки, който си купи жилище по тази програма има право да го изплаща до 100 години. Тоест изплащат го поне две поколения.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg