Лихвите по ипотечните кредити в Съединените щати продължават да се понижават и скоро може да достигнат нива от под 3%, пише Marketwatch.

Средният лихвен процент по 30-годишните фиксирани ипотечни заеми отвъд Океана се понижава с 0.06 процентни пункта, до 3.07% за седмицата до 2 юли, показват данните на Freddie Mac.

Преди година лихвите бяха на ниво от 3.75 на сто.

Средната лихва по 15-годишните ипотеки пада с 0.03 процентни пункта, до ниво от 2.56 на сто, а тази по жилищните заеми с петгодишно индексиране на лихвата спрямо държавните ценни книжа се понижава с 0.08 пункта, до 3%.

Предишното историческо дъно на лихвите по 30-годишните ипотечни заеми отвъд Океана беше регистрирано преди две седмици на ниво от 3.13%.

От началото на годината вече бяха отбелязани няколко подобни рекорда на фона на икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Според експертите, цитирани от Marketwatch, траекторията на лихвените проценти зависи от възстановяването на икономиката.

А в момента то е под въпрос, защото в много от щатите се наблюдава повторно нарастване на новите случаи на заразени с COVID-19.

Някои от тези щати бяха сред двигателите на радвижването на имотния пазар, което започна да се оформя през май, припомня изданието.

Типични примери са Флорида и Тексас, където през последния месец се наблюдаваше ръст в търсенето на жилища.

И в двата щата през последната седмица се наблюдават по няколко хиляди новозаразени на ден.

Оказва се обаче, че за разлика от друг път, сега рекордно ниските лихви по ипотечните кредити не са достатъчни, за да засилят активността на купувачите на жилища.

Миналата седмица беше отчетен спад на заявленията за нови жилищни заеми, отчитат от Ипотечната банкова асоциация.

Покриването на критериите на банките за отпускане на ипотечен кредит се оказва трудна задача за много американци и особено за тези, които купуват първото си жилище.

Първоначалната вноска от 20% от стойността е твърде висока за много от младите домакинства.

На фона на икономическата криза повечето банки затегнаха условията за отпускане на жилищни заеми, въпреки че лихвите като цяло са по-ниски.