Купуваме все по-често бои на водна основа, по-безвредни са

10246
Купуваме все по-често бои на водна основа, по-безвредни са

По данни на производителя на бои Ограхим, с 20% нараства търсенето и потреблението на бои на водна основа за дърво и метал. Една от причините, според производителите, са новите изисквания на потребителите и фактът, че акрилните бои не съдържат силно опасни химически вещества (като например органични разтворители, тежки метали, нефтопродукти и др.) - разтворител е водата.

Вододисперсионната боя няма рязък неприятен мирис и отделя около 10 пъти по-малко вредни изпарения. Използването на акрилни бои в производството и дома не е законово ограничено, защото в състава им не влизат силно опасни химически вещества. Лесно се измива от ръцете и инструментите с помощта на воден разтвор на почистващ препарат.


След като боята или лакът се положат върху повърхността, водата се изпарява и настъпва процес, при който полимерните вериги се сближават и омрежвайки се, образуват здрави връзки в компактна структура. Именно този процес обуславя здравината и дълготрайността на покритието.

Боите на водна основа са с ниско съдържание на разтворители и са истинско откритие за хората, които страдат от алергии. Това ги прави подходящи за работа на закрито.

Отличават се главно с по-бързо съхнене от останалите видове бои. Това и фактът, че не съдържат силно опасни химически вещества, ги прави особено подходящи за използване в детски стаи, помещения за обществено хранене и др.

Покритията, обработени с бои на водна основа, имат отлична устойчивост срещу слепване при притискане на топло. Подходящи са и за пребоядисване на стари алкидни покрития.

Акрилните бои са по-скъпи от алкидните за същото количество, но имат изключително висока атмосфероустойчивост, която достига до 7 години. Много добро приложение намират за боядисването на кошери.

Оргахим АД е най-големият производител на бои, лакове, смоли и анхидриди в България и една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа.

Дружеството има над 110-годишна история в производството на специализирани химикали и покрития, с модерни инсталации и значителни ресурси, използвани за разработването на нови продукти. Компанията има над 2000 продукта, 400 служители, 4 фирмени магазина, 9 дистрибутора и партньори в цялата страна.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Каролина Денчева
# 0
04:04 | 20 April 2023
Винаги ползвам боите на Оргахим и особено, водоразтворимите. Смесвам ги с вар и така боядисвам в къщи. Резултатът е чудесен - оцветяването е трайно, не цапа, а и действа дезинфекциозно.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg