Предстоящата 2010 година може да се окаже ключова за бъдещето на пазара на ваканционни имоти у нас, прогнозират от ГрийнЛайф.

"Продажбите, които пазарът реализира през 2009 година, са близо 5 пъти по-малко от тези през 2008. Статистиката повлия психологически на намеренията на инвеститорите и повечето от тях абдикираха, като за нови проекти дори не се говори.", коментира Мариана Даскалова, Търговски директор в ГрийнЛайф.

Очакванията на анализаторите са пазарът през първите месеци на 2010 година да се движи от руските купувачи, които търсят максимална отстъпка в цената и в общия случай качество, по-високо от предлаганото на масовия пазар.

Клиентите ще продължат да се блазнят от лукса и да харчат повече от предварително обявения бюджет, но само в случаите, в които са убедени в сключването на „най-изгодната сделка". Примери за това има и в момента - клиент, който обявява бюджет от 30 000 евро, купува апартамент в Банско за 86 000 евро.

"Изминалите през есента изложения за имоти в Русия не показаха съществени разлики в поведението на купувачите. Ако следваме световните тенденции за подобряване на пазара, основания за оптимизъм и реално по-добри резултати на родна почва, можем да очакваме след месец май догодина" споделя Мариана Даскалова.

Показателно ще бъде поведението, което купувачите ще демонстрират на изложенията през февруари и март.

Друг фактор, който ще влияе на обемите през 2010 година, е промяната в Закона за нотариусите, която ще ограничи плащанията в брой. Мярката е от особено значение в момента, тъй като 95% от сделките са с руски граждани, а 90% от тях плащат със спестени средства.

Над 80% от всички останали плащания към момента се извършват по банков път, сочат данните на ГрийнЛайф. Междубанковите плащания гарантират и много повече сигурност при сделките „на зелено", които крият по-голям риск.