Кризата в сектора на недвижимите имоти е довела до това около 30% от стартиралите през тази година строителни работи да бъдат замразени в столицата на Румъния Букурещ, както и в останалите големи градове в страната като Клуж, Тимишоара, Брашов и Констанца.

Изнесените данни са на румънската строителна асоциация и сочат силното влошаване на конюнктурата в строителния сектор, който е сред основните отрасли на страната.

Замразяването на строителната работа по много проекти се очаква да доведе до това около 50 000 строителни работници да останат без работа.

Все повече стават строителите, които обявяват „временни" съкращения на работни места. Колко временни ще са те обаче зависи до голяма степен от продължителността и дълбочината на кризата.

Много е възможно, ако ситуацията в сектора на недвижимите имоти не започне да се подобрява, съкращенията да станат по-масови и по-многобройни.

На румънския пазар се наблюдава изключително коренна промяна на ситуацията - от недостиг на работна ръка само допреди една година в строителния сектор до това хора да бъдат съкращавани.

Свиването на строителния сектора се очаква да има верижна реакция и към останалите сектори, обслужващи го, като производството на строителни материали и др.