40% ръст на заетостта при индустриалните площи

1381
40% ръст на заетостта при индустриалните площи

В съответствие с икономическата обстановка в страната от началото на 2010 г. нивото на заетост при модерните индустриални площи в района на София плавно се понижаваше, като през третото тримесечие процентът незаети площи достигна 9.24%. се казва в анализ на Forton International.

След есента на 2010 г. тенденцията се обърна и заетостта рязко нарасна. Свободните наличности спаднаха до 4.12%, което съответства на 22 169 кв.м. Това представлява 40% по-висока заетост спрямо края на 2009 г., когато свободните индустриални площи в района на София бяха 36 745 кв.м.

Рекордно високата заетост на индустриалните площи е следствие от икономическото оживление и съответно по-високото потребление в края на годината. Сключените договори за наем на индустриални площи в новите логистични центрове само за четвъртото тримесечие на 2010 г. надвишават 13 000 кв.м, което затвърждава сигналите за повишената активност в сектора в района на София.

Сред новите наематели се открояват компаниите от хранително-вкусовата промишленост, козметичните и фармацевтични дружества и класическите логистични оператори. Дали тези фактори ще влияят трайно и ще допринесат за усвояването на останалата част от незаетите площи и развитието на нови проекти, ще стане ясно към средата на 2011 г.

В края на 2010 г. модерните индустриални площи в района на София достигат 538 551 кв.м. Това е ръст от почти 27% спрямо същия период на 2009 г., когато наличните площи бяха 425 550 кв. м, сочи проучването на Фортън.

Офертите за базов наем на модерни индустриални площи в момента са от порядъка на 4евро/кв.м при договори най-често със срок от 3 до 5 години.

„През четвъртото тримесечие на 2009 г. оферираните наеми са средно 5евро/кв.м, което представлява спад от 20% в рамките на една година. Спад наблюдаваме и при наемните нива на офис площите в логистичните центрове. „За втора година намалението при тях е с 25% на годишна база", коментира Сергей Койнов, управляващ партньор на Фортън. „Големият процент незаети офис площи в логистичните центрове е вероятно да повлияе на планирането на новите проекти занапред предвид световната практика офис частта да заема не повече от 10% от застроената площ на логистичния проект.

Наемните нива на тези офиси най-вероятно ще се доближават до тези на складовете, чиято дейност е предвидено да обслужват", допълва Койнов. Доходността от първокласни логистични площи в района на София остава 13%. Поради липсата на инвестиционни сделки, които да подкрепят тази стойност, тя е определена на база на доходността при сключените индустриални и логистични сделки от Cushman&Wakefield в Централна и Източна Европа.

През последното тримесечие на 2010 г. са завършени индустриални и логистични проекти с РЗП от 11 117 кв.м в района на София, като за същия период през 2009 г. обемът е значително по-голям и се равнява на 52 000 кв.м. За цялата 2010 г. индустриалните проекти, влезли в експлоатация в района на София, са 113 001 кв.м, което е с близо 50% повече от реализираните 75 500 кв.м през 2009 г.

Съществен принос за ръста в сектора през 2010 г. имат логистичните бази на Лидл - 36 000 кв. м, Била - 19 605 кв.м и Транскапитал сграда № 4 - 8 000 кв.м.

„Активността на наемателите в края на 2010 г. предполага развитие на сектора на индустриалните и логистични площи. Очакваме през 2011 година логистичните проекти за собствени нужди и тези, които предоставят гъвкави решения и схеми за изграждане по поръчка на клиента, да заемат основния дял от предлагането на първокачествени индустриални площи. Реализирането им ще бъде изключително изгодно поради по-ниската цена на земята и по-ниските строителни разходи в момента", прогнозира Койнов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg