Бум на продажбата на недвижими имоти в Албания? Експертите смятат, че той идва. Министрите в правителството обещаха стимули за бизнеса, които имат за цел да привлекат инвеститори по време на първата международна конференция за развитието на пазара на недвижимите имоти - двудневен форум, който приключи вчера.

В този момент Албания е добър пазар, който трябва да подобри наличностите на жилища, да увеличи офис-пространството, да развие схеми за продажби на дребно и пазарни центрове, заяви Филип Бей от консултантската фирма за недвижими имоти Colliers International. Ние сме на ранен етап в развитието на имотите, които ще се превърнат в атрактивен пазар след три или пет години, заяви Бей, който е базиран в София, България.

Албания имаше един от най-стриктните комунистически режими в Европа, който рухна през 1990 г., след като държа страната в продължение на десетилетия в международна изолация чрез сурови ограничения на пътуванията и безскрупулен държавен контрол. Миналия месец Албания бе поканена да се присъедини към НАТО като част от нейните продължаващи усилия да постигне по-тесни политически и бизнес връзки с останалата част от Европа, припомня БНР. Това е все още девствен пазар на недвижимите имоти, заяви Ромео Шерко от Икубинфо, местна консултантска фирма, която помогна за организирането на конференцията.

Албанската столица Тирана в момента предлага само 28 000 квадратни метра офис пространство - число, което се надява да удвои за пет години. Ниските цени на имотите вече привлякоха инвеститори от Израел, арабските страни и други места на Балканите, които се надяват да построят търговски центрове и други магазини. Ено Боздо, заместник-министър на икономиката, заяви, че е била определена земя от правителството за създаване на шест бизнес-парка, единият от които с площ до 850 хектара, като всички са с добър достъп до море и летища.

Албания има добри макроикономически показатели със среден годишен ръст на БВП от 6% и инфлация между 2 и 4%. Експерти призовават правителството да не развива туризъм на ниско и средно ниво, състезавайки се със съседна Гърция или Турция, а да развие девствените си райони за търговия на високо равнище. Страната има добре обучена работна сила, която трябва да бъде използвана, за да създаде основите на ориентирана към износ икономика и да генерира богатство, заяви Бей от Colliers International.

Но много неща все още зависят от около един милион албански граждани, при население на страната от около 3.2 милиона, които избягаха от Албания след падането на комунизма и изпращат около 1 милиард евро в Албания всяка година, за да помагат на семействата си.