След като ви показахме най-странните къщи на света (виж линковете по-долу) идва ред на още една подобна класация. Не че тези постройки не са странни, те са обединени от една черта в своята чудатост - това, че са построени напук на гравитацията:

Комплекс Wozoco (Холандия)

Този проект е вдъхновен от холандските закони за строителство, които изискват сградите да имат определен излаз на слънчева светлина от всички страни. При тази сграда обаче, това нямало как да стане и архитектите решили проблема, като „закачили" 13 от апартаментите от северната фасада на сградата.

Хабитат 67 (Монреал, Канада)

В комплекс Хабитат 67 апартаментите са сглобени като части Лего. Липсата на традиционна вертикална конструкция дава и други предимства освен атрактивен външен вид - апартаментите се радват на много повече слънчева светлина от всички страни и всеки си има отделна веранда.

Сфери (Британска Колумбия, Канада)

Сферите са дървени къщи, които могат да се закачат на дървета или други места. Тя се закрепя в четири точки, като всяка една точка е достатъчно силна, за да издържи цялата къщичка, заедно с обзавеждането й. Външната й обвивка е водоустойчива. Повечето хора ги ползват за хижи в гората.

Къща-куб (Ротердам, Холандия)

Архитектът Пиет Блом е наклонил къщичките на 45 градуса, така че три от страните им гледат надолу, а три страни нагоре. Всяка къща-куб има три етажа и включва всекидневна, кухня, кабинет и баня. Те са доста скъпи.

Обърната къща (Сизмбарк, Полша)

Построена е по време на комунизма в Полша. Изглежда абсурдно и точно това е идеята на архитекта, за когото комунизма е нещо абсурдно. Тя е само атракция и не се използва за живеене.

Летяща чиния (Ню Рошел, Ню Йорк)

Това са няколко къщички, които сами по себе си наподобяват летящи чинии. Те са съединени с коридори помежду си и образуват един от най-странните комплекси хижи, които сте виждали.

Въртяща се къща (Фрайбург, Германия)

Това не е единствената въртяща се къща, но идеята на тази е да бъде енергоефективна. Тя е покрита със слънчеви панели и се върти не с цел да впечатлява, а да черпи енергията от слънцето.

Плаващата над полето къща

Една единствена греда крепи тази къща, която се намира в Украйна. Тя е е много обсъждана по архитектурните блогове в цял свят. Не е ясно какъв е произходът й. За много хора тя е просто една фермерска барака.