Арко Кaпитъл ЕООД, 100% филиал на Arco Investeeringute AS, сключи сделка за придобиване на земя в София. Парцелът е с площ 3 800 кв. м в центъра на града, на бул. "Мадрид" и има разрешение за строеж на 24 700 кв. м разгъната застроена площ (РЗП).

Сделката е финансирана със 100% собствен капитал на дружеството. През следващите 3 години Арко Кaпитъл ЕООД планира да построи на терена жилищни и търговски площи. Очаква се инвестицията в проекта да възлезе на приблизително 20 млн. евро.

„С тази инвестиция Arco Vara прави още една стъпка напред в изпълнението на дългосрочната си стратегия да участва не само в посредническия бизнес, но и в сферата на строителството”, каза Виляр Аракаш, изпълнителен директор на Arco Vara. „Местоположението на имота отговаря на нашите критерии, които са уникални за всеки един пазар, на който оперираме”, добави Виляр Аракаш.

Първата покупка на Arco Капитъл бе на терен от 8 990 кв. м в ж. к. Манастирски ливади в София. Стойността на транзакцията се оценява на 7.95 млн. евро

Плановете на „Arco Капитал” са до 3 години да построи върху терена жилищни и бизнес сгради с разгърната застроена площ (РЗП) 35 000 кв. м. По предварителни оценки в изграждането на комплекса ще бъдат инвестирани приблизително 24 млн. евро.

Arco Vara навлезе на българския пазар през юни 2006 г. Тогава бе регистрирано дъщерното дружество „Arco Имоти” ЕООД.

Arco Vara, основана в Естония през 1992 г., е най-голямата група за недвижими имоти в Прибалтийските републики, чиято дейност включва посредничество, развитие и строителство в сектора. Компанията има офиси в 25 града в Естония, Латвия, Литва, Украйна, България и Румъния, в които работят около 500 души.