Естонската група за имоти Arco Vara ще продължи реализацията на започнатите проекти у нас, въпреки пазарната ситуация, сочи финансовият отчет на компанията. В София тя изгражда два жилищни проекта BLVD Residence на бул. „Мадрид" и Manastirski LIVD apartments в кв. „Манастирски ливади".

Компанията очаква повишени приходи през последното тримесечие на годината, когато ще бъдат завършени редица проекти, включително и Boulevard Residence в столицата, където 70% от жилищата са резервирани или продадени. Компанията подписа договор за отдаване под наем на 900 кв. м площ на първия етаж в комплекса с австрийската търговската верига Billa.

В проекта в кв. Манастирски Ливади са реализирани общо 43 продажби, от които 23 за първото полугодие на 2009 г. преди достигането на кота 0.

Арко Вара отчете нетна загуба от -27 млн. крони (-1.7 млн. евро) за първото полугодие на годината, с 40% по-малко в сравнение с година по-рано, когато основен принос за резултата имаха обезценките на фирмени активи, свързани с инвестиции в Латвия.

Без ефектът от обезценки и погасяване на главници по заеми, за периода компанията има позитивен оперативен финансов резултат от 1.2 млн. евро и нетна печалба от 0.5 млн. евро, както и нетен позитивен паричен поток от около 0.6 млн. евро - в резултат на успешната програма за съкращаване на разходи, която намали същите с около 4.1 млн. евро в сравнение с година по-рано.

Чрез продажбата на завършените жилищни и търговски площи, компанията ще си възвърне инвестирани собствени средства, с които планира да намали задълженията си.

С цел да остане конкурентоспособна и да ускори продажбите, компанията намали цените на апартаментите в своите проекти и през второто тримесечие на годината. В резултат на това балансовата стойност на някои проекти беше редуцирана.

Отдел строителство сключи договори на стойност 7.4 млн. евро през първите 6 месеца на годината. Имайки предвид необходимостта от оборотни средства, оперативните и текущи разходи на отдела ще бъдат ограничени до есента, когато се очакват вземания по сключени договори.