Arco Vara ще продължи реализацията на проектите си у нас

1607
Arco Vara ще продължи реализацията на проектите си у нас

Естонската група за имоти Arco Vara ще продължи реализацията на започнатите проекти у нас, въпреки пазарната ситуация, сочи финансовият отчет на компанията. В София тя изгражда два жилищни проекта BLVD Residence на бул. „Мадрид" и Manastirski LIVD apartments в кв. „Манастирски ливади".

Компанията очаква повишени приходи през последното тримесечие на годината, когато ще бъдат завършени редица проекти, включително и Boulevard Residence в столицата, където 70% от жилищата са резервирани или продадени. Компанията подписа договор за отдаване под наем на 900 кв. м площ на първия етаж в комплекса с австрийската търговската верига Billa.

В проекта в кв. Манастирски Ливади са реализирани общо 43 продажби, от които 23 за първото полугодие на 2009 г. преди достигането на кота 0.

Арко Вара отчете нетна загуба от -27 млн. крони (-1.7 млн. евро) за първото полугодие на годината, с 40% по-малко в сравнение с година по-рано, когато основен принос за резултата имаха обезценките на фирмени активи, свързани с инвестиции в Латвия.

Без ефектът от обезценки и погасяване на главници по заеми, за периода компанията има позитивен оперативен финансов резултат от 1.2 млн. евро и нетна печалба от 0.5 млн. евро, както и нетен позитивен паричен поток от около 0.6 млн. евро - в резултат на успешната програма за съкращаване на разходи, която намали същите с около 4.1 млн. евро в сравнение с година по-рано.

Чрез продажбата на завършените жилищни и търговски площи, компанията ще си възвърне инвестирани собствени средства, с които планира да намали задълженията си.

С цел да остане конкурентоспособна и да ускори продажбите, компанията намали цените на апартаментите в своите проекти и през второто тримесечие на годината. В резултат на това балансовата стойност на някои проекти беше редуцирана.

Отдел строителство сключи договори на стойност 7.4 млн. евро през първите 6 месеца на годината. Имайки предвид необходимостта от оборотни средства, оперативните и текущи разходи на отдела ще бъдат ограничени до есента, когато се очакват вземания по сключени договори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg