През първите месеци на годината строителният бизнес у нас почувства остра нужда от консолидиране на позициите относно връщане на доверието в пазара и устойчиво развитие на икономиката като цяло.

Във връзка с това, бизнесът идентифицира приоритетните си области и се обедини около следната програма от спешни мерки:

- Да се създадат държавни механизми за справяне с кризисна ситуация в сектора, като се поддържа тясна връзка с работна група от водещи професионалните в бранша.

- Изграждане на дългосрочна стратегия за развитие на страната, като се определят перспективните индустрии.

- Да се подобри административното обслужване и да се намерят решения за облекчаване на затрудняващите бизнес административни тежести, като бавни и тромави процедури по одобрение на проектите и издаване на разрешителни за строеж.

- Да се изгради механизъм за контрол върху монополите, предоставящи обществени услуги като ВиК и електроразпределението.

- Съкращаване на сроковете за връщане на ДДС.

- Да се активизира работата на местната власт в няколко насоки.

- Промени в закона за публично-частното партньорство с оглед насърчаване на инфраструктурното строителство чрез създаване на механизми за изграждане на обществена и държавна инфраструктура от частни фирми и последователно възстановяване на вложените в тях средства.

- Законодателна промяна с оглед намаляване на възможностите за възраждане и блокиране на изграждането на обществена и държавна инфраструктура.

- Подобряване на административното обслужване, което да стимулира навлизането на нова инвеститори.

- Създаване на механизъм за контрол, следене и стимулиране на ипотечното финансиране.

- Създаване на програма за стимулиране на нискоенергийно и пасивно строителство. Закон за енергийна ефективност.

- Въвеждане на стандарт за при продажба на имоти, ново строителство.