Компанията „Бороспорт" планира да инвестира значителни средства в развитието на курорта Боровец в Рила, съобщиха от Money.bg.

Днес компанията получи сертификат за инвеститор първи клас за своя мащабен инвестиционен проект, който включва влагането на над 70 млн. лв. в курорта.

Инвестиционният проект предвижда изграждането на нови ски писти, реконструиране на съществуващите ски зони, както и изграждане на нови лифтови съоръжения. В момента курорта разполага с 17 писти с обща дължина над 40 км.

Компанията ще вложи също значителна сума в изграждането на нови системи за изкуствен сняг, които да удължат традиционния зимен сезон в курорта, като го обезпечат с нормална снежна покривка.

Новите инфраструктурни обекти ще бъдат изградени през следващите три години на подходящи за това места в рамките на курорта, разположени на обща площ от 500 000 кв.м.

Много голямо значение компанията ще отдаде на обезпечаването на бърз достъп и висок капацитет на туристическите зони с надморска височина над 1 600 м. до 2 500 м., които няма да бъдат засегнати от последиците на глобалното затопляне в близките десетилетия.

Реализирането на инвестиционния проект ще доведе до създаване на 208 нови работни места, като се предвиждат стартирането на редица програми за квалификация и преквалификация на наетия персонал.

По време на строителството и пускането в експлоатация на новите съоръжения ще бъдат заети около 150 души, съобщават още от Money.bg.

„Бороспорт", който стопанисва лифтовете, влековете и пистите в комплекса, е собственост на туристическата компания „Балкантурист". Компанията пък от своя страната е част от холдинговата структура на „Балкантурист елит".