Компаниите, инвестиращи в сектора на недвижимите имоти в Румъния, стават все повече, както и проектите по-големи.

Британската строително-инвестиционна компания Westhill закупи терен с площ 60 декара в румънския град Плоещ, намиращ се на север от столицата Букурещ. Целта на закупуването е строителството на недвижим имоти на обща стойност близо 100 млн. евро.

Британската компания е направила предложение на продавача на терена - 20% участие в реализацията на новия проект плюс отделно заплащане за самия терен, което ще стане по договаряне.

Според ръководството на компанията подобна практика е изключително ефективна и в повечето случаи прави продажната цена на имоти с около 10 до 15% по-ниска за съответния купувач.

От друга страна, партньорството между компания от Великобритания и румънска, както е в този случай, е много добро и за опознаването на нашенските пазари от страна на западните компании.

За съжаление, все още повечето компании, които имат желание да развиват дейност в Източна Европа, знаят твърде малко за пазара, което е лошо за самия бизнес, смятат и от двете компании.

Освен този терен, британската компания успя да закупи и друг през 2006 г. - отново в Плоещ, които предвиждаше строителството на мол.

Общата стойност на тази инвестиция беше за повече от 140 млн. евро, като включваше и построяване на прилежащата инфраструктура и облагородяване на земята около новия търговски център.

Въпреки че все още не е завършен, около 50% от наемните площи, които ще предлага молът, вече са наети, уточняват от инвеститора. Британската компания има намерение да продаде целия търговски център на местна румънска компания, след като бъде окончателно завършен.