Най-голямото увеличение на цените на недвижими имоти в Европа се наблюдава през последните шест месеца в Черна гора в резултат на повишения чуждестранен интерес към пазара на вилни имоти по крайбрежието на страната, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, като се позовава на Танюг.

Цените за квадратен метър застроена площ са достигнали 6 хиляди евро, тоест са скочили много над цените на най-скъпия град в тази част на Адриатика - Дубровник в Хърватия, и се доближават до цените на апартаментите в Монако или в други известни туристически курорти, пишат вестниците в Подгорица.

Недвижимите имоти навсякъде в района поскъпват, но в Черна гора цените са стигнали до нива, валидни за страните от ЕС, въпреки че икономическите постижения на най-новата държава в Европа изостават значително от европейските норми.

Ценовият скок на пазара на недвижими имоти се дължи на растящия интерес на чужденци да купуват жилища по Адриатическия бряг и в Черна гора като привлекателна туристическа дестинация, казват брокери от района.