Сегашният бум в строителството на търговски центрове в страните от Централна и Източна Европа се очаква да продължи в следващите няколко години, пише Property-Magazine.eu.

През настоящата 2008 г. и следващата 2009 г. общата застроена площ в търговските центрове, които предстои да бъдат открити, се очаква да се увеличи с около 22 млн. кв. м. Сред страните, където се прогнозира най-голямо повишение в застроената търговска площ, са Чехия и Словакия, съответно 340 и 325. хил. кв.м.

Това става ясно след информацията от последните проучвания на една от най-големите консултантски компании в сферата на недвижимите имоти в Европа - Cushman & Wakefield.

Само през тази година в Чехия ще бъдат открити 14 нови огромни търговски центрове, чиято обща застроена площ се очаква да надхвърли 250 хил. кв. м. В тази цифра са включени само новите вериги, за които предстои откриване, без тези, които вече съществуват като марка в страната.

Според очакванията за следващата 2009 г. новооткритите търговски центрове ще бъдат по-малко, в сравнение с тази година. Общият брой на тези, които ще отворят врати в Чехия през 2009 г., е шест, а общата застроената площ достига 90 хил. кв. м.

Все пак, най-висока строителна активност в строенето на офис площи за периода 2008-2009 г. се очаква да има в Русия. Очакванията са там тя да достигне 3 млн. кв. м, става ясно още от данните.

За същия период близо 3 млн. кв. м ще бъдат построени и в Украйна, като строителството там е съсредоточено най-вече в столицата. Търсенето на всякакъв вид площи в страната е наистина огромно, става ясно от данни на различни агенции и украински интернет портали.

Други страни, в които се очаква да бъде застроена голяма по обем търговска площ, са Испания и Румъния с около 2 млн. кв. м всяка, както и Турция и Полша с по 1.5 млн. кв. м.