Една от водещите компании за инвестиции в недвижими имоти - CB Richard Ellis Group, задълбочава позициите си на пазарите в ЦИЕ, което е част от стратегията й за пренасочване от развитите пазари към бързо развиващите се.

Общата инвестиционна активност на компанията в страните от ЦИЕ за първото полугодие на настоящата година е възлязла на около 6 млрд. евро, или с около 30% повече, в сравнение със същия период на миналата година.

Действието е отговор на нарастващия чуждестранен интерес към бързо развиващите се пазари на недвижими имоти в страни като България например, коментират от агенцията.

Компанията е отворила 12 свои офиси в десет страни от Централна и Източна Европа, които да предоставят анализи на потенциално заинтересовани страни.

Паневропейските инвестиции в ЦИЕ към момента представляват около 4.5% от общите, насочени към Европа, коментират още специалистите, като се очаква този процент да продължи да нараства.

Все повече чуждестранни индивидуални и институционални инвеститори отправят своя поглед към Изтока, след като пазарът на недвижими имоти в развитите страни започва да се насища и доходността от подобни инвестиции продължава да се понижава.

Подобни действия предприемат и други големи компании за недвижими имоти, като например базираната във Виена компания за инвестиции в недвижими имоти - Immoeast AG, която набра капитал в размер на 2.84 млрд. евро за инвестиции на Балканите, в Украйна и в Русия.

Компанията продаде 277.9 млн. акции по 10.2 евро всяка, като ще използва набраните средства за финансиране в Югоизточна Европа и особено в Румъния, съобщиха от дружеството.

Планираните инвестиции в ЮИЕ са част от стратегията на Immoeast за пренасочване на фокуса й от страните от Централна Европа, където се наблюдава забавяне на доходността от инвестициите в недвижими имоти в Европа към бързо развиващите се такива в страни като България и Румъния, които се присъединиха към ЕС в началото на годината.