Лятото бавно, но сигурно си отива, с което идва времето учениците и студентите да се върнат в учебните заведения. В София ще дойдат още много новоприети студенти и желаещи да работят, с което претъпканата ни столица ще увеличи още населението си.

Независимо кой с какво ще се занимава, всеки трябва да разреши един основен въпрос - къде ще живее. Въпреки че има случай, в които някои предварително са помислили за това и направо купуват ново жилище, по-голямата част ще трябва да търсят квартири или да живеят в студентските общежития.

Преди да наемете квартира, трябва задължително да знаете, че въпреки кризата и убежденията от агенции за имоти, че цените са се понижили, квартирите в София изобщо не са толкова евтини, особено ако се прави сравнение с останалите големи градове.

Освен това, със сигурност трябва да знаете, че при наемане на квартира, абсолютно навсякъде трябва да предплатите един наем като депозит и комисионна на генцията, която обикновено е половината от наема.

Ето и накои предложенията на imot.net за наемане на нова квартира.

Може би, най-евтиният вариант за квартира в София е наемането на стая. В този случай, ще живеете с непознати съквартиранти от другите стаи. В кварталите Свобода, Младост 4, Красно Село, Надежда, Красно Село и Орландовци се предлагат обзаведени стаи на цени между 100 и 250 лева.

В централната част на града и квартали като Лозенец, Иван Вазов, Стрелбище, Зона Б-5 или около новите търговски центрове цените са от 200 лв. нагоре, като най-скъпите оферти достигат 300 - 350 лв.

Едностайно жилище може да се наеме в Бъкстон срещу 200 лв., но повечето оферти, без значение дали е обзаведен апартамента или не, започват от 150 евро и достигат до 840 евро за апартамент с площ 21 кв.м в Студентски град.

Наемите на двустайни апартаменти в кварталите Младост, Люлин, Модерно предградие, Левски, Свобода, Надежда или Обеля започват от 150 и достига 200 евро. Най-евтиният възможен двустаен апартамент в централната част на града е с месечен наем 200 евро, а повечето предложения са на цени между 250 и 350 евро, в зависимост от района и площта на съответно жилище.

В последно време, голяма популярност добиха луксозните тавански помещения и ателиета. Подобна квартира се предлага в ж.к Стребище за 110 евро, а най-скъпата оферта е за 350 евро за ателие в Младост 4 с площ 86 кв. м.