Инвестициите в недвижими имоти носят доходност за инвеститорите в две основни форми - доходи от наеми и капиталова доходност от повишението в цените.

Трябва да се има предвид, че до голяма степен потенциалът за повишението при цените на имотите се определя, освен от търсенето и предлагането, така и от доходите, които биха могли да се получат от наеми.

В тази насока доходите от наеми спокойно биха могли да се сравнят с дивидента, който акциите носят на акционерите си.

Много често инвеститорите се насочват към инвестиции в страни, където доходността от наемите е относително по-висока.

Силното повишение в цените на имотите пък, което значително превишава ръста на наемите, води до намаляване на доходността, която инвеститорите биха получили от отдаването им под наем и разчитат единствено на капиталова доходност от поскъпването на дадения имот.

Подобна ситуация обаче няма как да се запази в дългосрочен аспект, защото сочи дисбаланс между цените на имотите и реалната икономическа ситуация в дадена страна, която определя нивата на наемите. Тя би могла да се задържи в средносрочен план, единствено ако се подкрепя от силен интерес от страна на чуждестранни купувачи, които обаче в крайна сметка също се интересуват от бъдещите си печалби.

Може да се каже, че ситуацията на имотния пазар у нас значително се усложни през последните няколко години, след силното повишение в цените на недвижимите имоти.

Ръстът им в пъти превишаваше скока на нивата на наемите, което води до нестабилност. След като през изминалата година страната ни се нареждаше сред водещите в света по ръст в цените на имотите, може да се каже, че ситуацията и през настоящата не се промени особено много.

От началото на годината цените на недвижимите имоти у нас отново са сред водещите по ръст в световен мащаб, което до голяма степен се дължи на силния чуждестранен интерес, особено след присъединяването на страната ни към ЕС. За годината цените на имотите у нас са поскъпнали с над 35%.

Силното повишение обаче води до значително намаляване на доходността от наемите. Според изследване на имотния сайт Global Prpoperty Guide страната ни, и по-конкретно столицата София, е класирана едва на 60-о място в света по възвръщаемост на инвестициите от наеми.

Според сайта тя възлиза на едва 5.87% на годишна база, като непосредствено преди нас са Варшава, Стокхолм и Талин.

Най-високо в класацията, на втора позиция сред европейските страни, е столицата на Молдова – Кишинев с възвръщаемост на инвестициите от наеми в размер на 14.36%, докато първото място се държи от Таити с възвръщаемост в размер на 15%.

Сред страните членки на ЕС първенец по възвръщаемост е столицата на Словакия – Братислава, с доходност за инвеститорите от отдаването на недвижими имоти под наем в размер на 10.06%.

Букурещ също изпреварва София в класацията, като румънската столица е класирана на 29-а позиция с доходност в размер на 8.17%.