Допълнителните разходи, свързани със строежа на недвижим имот в Румъния, като такси за архитекти, консултанти и др., са се удвоили към момента, в сравнение с 2005 година, сочи изследване на румънския ежедневник "Business Standard".

Подобен тип разходи са възлизали на около 8.5% от стойността на един ивог, или 60 евро. за кв. м през 2005 година, докато към момента същите възлизат на около 110 евро за кв. м, сочи още публикацията.

От една от водещите консултантски агенции за недвижими имоти в северната ни съседка - Eurisko прогнозират и по-нататъшно повишение на тези допълнителни разходи и нарастването им с нови 40 евро на кв. м.

Сред основните причини за значителното повишение на тези разходи се сочи това, че преди две години строителството на имоти е било на непрофесионално основа, коментират специалисти.

Значителната конкуренция в днешно време кара строителите да прибягват до все по-иновативни решения, което безспорно изисква да се обръщат към водещи специалисти.

Силен е интересът от страна на населението към този сектор, като с нарастването на реалните доходи, закупуването на собствен имот е сред най-предпочитаните форми на инвестиции.

От агенцията за недвижими имоти - Colliers International прогнозират, че до 3-4 години в Букурещ ще се доставят годишно същия брой жилища, какъвто е в столицата на Полша към момента, а именно 12 000 жилища годишно.

Към момента цената на кв. м жилищна площ в Букурещ възлиза на 1 500 евро, в сравнение с 2 000 евро за кв. м във Варшава.