Ръководители и експерти от дружеството "Орбел дивелъпмънт" АД - инвеститор на проекта за изграждане на "Ски зона Добринище", се срещнаха в четвъртък вечерта с жителите на Добринище, съобщава БТА. Пред гражданите на планинското селище, разположено на 6 км от Банско, в полите на Пирин планина, те обявиха началото на дейността си за осъществяване на проекта, след като на 26 септември т. г. дружеството, създадено за изграждане на ски-зоната, получи съдебна регистрация.

"Орбел дивелъпмънт" АД е смесено дружество между австрийския инвестиционен фонд "Норема - холдингово туристическо дружество" и българската строителна фирма "Галчев инженеринг груп" АД, част от състава на "Галчев холдинг". Двете компании обединиха усилията си за работа по проекта и спечелиха конкурсната процедура на община Банско за инвеститор на зоната, съобщи Николай Галчев, ръководител на българската компания-партньор по проекта. Той представи и състава на създадената експертна група, която ще работи по проекта в тясно сътрудничество с местното население и общинските власти. За целта ще бъде обявен в близките дни открит телефон за гражданите, на който те да дават мнения, идеи, предложения. Ще бъде създаден и обществен съвет с участието на експерти, представители на местните власти и на всички квартали на Добринище. Той ще обсъжда ежемесечно свършената работа по изготвянето на идейния проект за ски-зоната и на общия устройствен план на град Добринище. Те ще бъдат изработени от екип с главен проектант арх. Емил Леков.

Арх. Леков заяви, че ще бъде направен действен проект, който да е най-близо до очакванията на хората. Прекрасният район на Добринище според него не бива се свърза само със ски зоната и зимните спортове, а с развитието на всички форми на зимния и летния туризъм. Разчетите в идейния проект за скизоната са работни и не са крайни, уточни той по-късно на пресконференция. Арх. Леков благодари на общинската администрация в Банско за съдействието, което позволява сега да се разработват едновременно проектът за ски зоната и общият устройствен план на Добринище. Неговата прогноза е, че ще са необходими поне две години за изработването и преминаването на всички процедури за одобряването им и още толкова време за практическата реализация на проекта за ски зоната.

Проектантският екип предвижда цялата територия на скизоната да обхване около 2 000 хектара с обща дължина на пистите и съоръженията около 22 500 метра. Около 6 км ще бъде дължината на многоместната кабинкова въжена линия, която ще тръгва от Добринище и ще стига до хижа "Гоце Делчев". От там към района около хижа "Безбог" и едноименния връх и останалите писти ще водят седалкови въжени линии. Около 13 000 м от пистите и съоръженията ще попаднат върху терени, държавна собственост, а около 9000 м - в общински терени. Новите писти ще бъдат с дължина около 19 км, сега съществуващите са около 6 800 м. Предвиждат се в зоната да има около 39 км туристически пътеки, както и условия за вело- и други форми на туризъм.

Николай Галчев съобщи, че е осигурен финансов ресурс за осъществяване на проекта. Според предварителните изчисления ще бъдат необходими около 40 млн. евро за изграждане на кабинковата линия и останалите съоръжения и пистите. Партньорите по проекта са категорични, че ще се стремят към намаляване на параметрите на застрояване. Техните планове са хотелската част в различните зони на курорта да предлага общо около 10 000 легла, а застрояването да бъде основно в крайградската зона. Намеренията им са да се изгради своевременно и подходяща инфраструктура, както и да се запази уникалността на природата чрез спазване на европейските екологични норми. Желанието на инвеститорите е да се създадат също условия за нормален пазар на земята, от което
местните хора да спечелят максимално.

Непосредствено преди срещата експертен екип на компанията извърши облитане на местността с хеликоптер и обиколка с джипове на средната височинна зона в планината във връзка с подготовката на идейния проект. Отличните си впечатления от видяното и становището си, че тук може да бъде изграден съвременен център за зимен и летен туризъм сподели и известният швейцарски специалист по изграждане на ски зони Андре Гриби.