"Трябват критерии за оценка на самия имот, качеството на сградата и средата", каза арх. Пламен Мирянов по време на последната дискусия от двудневната конференция BalREc, която се провежда в София с медийното партньорство на Profit.bg.

Изработването на система за оценка на качеството на жилищния имот и сградата може да помогне на клиента при покупка.

"Високото качество е единственото, което може да извади всеки един проект, инвеститор или предприемач от кризата", каза Лъчезар Тодоров, изп. директор на фирма "Тератур сервиз".

Според Тодоров, изискванията към жилището се повишават, търсят се нови продукти и много клиенти имат специфични желания за бъдещия им дом. „Ние се развиваме и нещата непрекъснато се променят, което ми дава надежда в кризата," допълни той.

"Всеки клиент, готов да плати висока цена за луксозен имот, се води преди всичко от местоположението, цената и средата. Определянето на реална пазарна цена е много важно," каза Весела Илиева, управител на агенцията за луксозни жилища Unique Estates.

„Каквито и технологии и материали да са използвани в дадено жилище, ако не е разположено на удобно и комуникативно място, става по-трудно продаваемо," каза още Илиева.