FT: БГ без шанс за имотен бум, инфраструктурата катастрофa

1701
FT: БГ без шанс за имотен бум, инфраструктурата катастрофa

Над 50 български имота се предлагат за продан в бизнес сайта на в. Financial Times. Обявите варират от петно за строеж за 160 000 долара, до огромен луксозен комплекс за 36 милиона. Цените са изгодни, но купувачи няма.

Греъм Хюз от английската фирма Бърчъл-Блекбърн обяснява причините, довели до краха на българския имотен пазар. Допреди две-три години британците бяха сред чужденците, които купуваха най-много имоти в България - или за лично ползване, или ваканционни жилища, които впоследствие се дават под наем.

„През 2004-2005 България беше като Испания преди 20 години", казва пред Дойче Веле Греъм Хюз от юридическата фирма Бърчъл-Блекбърн, която посредничи при закупуването на имоти в България още от началото на десетилетието, когато страната започна да се превръща в новия имотен хит на Острова.

През последните две години обаче нещата се промениха. Британците спряха да купуват и отчаяно се опитват да продадат на що-годе изгодна цена апартаментите и къщите си по Черноморието и в планинските курорти. Греъм Хюз посочва, че тази тенденция е започнала да се забелязва още преди да започне световната финансова криза.

„Според мен имаше твърде голямо предлагане и недостатъчно други благоприятни условия, които да направят един имот привлекателен за наематели. Крайбрежието на България не е чак толкова голямо и още в самото начало застрояването достигна застрашителни размери. По-късно страната започна да привлича и със своите ски-курорти, но и те скоро достигнаха границата на имотното презадоволяване.

Прибавете към това и появата на нови конкурентни пазари, като Мароко, Египет, където къщите бяха също толкова евтини, и ще разберете защо България бързо изгуби своята привлекателност", обяснява Греъм Хюз. Неговата фирма Бърчъл-Блекбърн е регистрирала и други отрицателни страни на българския имотен пазар: „България трябва наистина да инвестира сериозно в своята инфраструктура, която, преувеличено казано, не е най-добрата в света.

Не искам да споменавам и многото ужасяващи истории със строители-мошеници, които едва ли спомогнаха за подобряване на българския имидж в чужбина", отбелязва Греъм Хюз.

Спадналият интерес доведе до отлив на купувачи, поевтиняване на имотите, а оттам и до още едно разочарование. Хората, повярвали на обещанието за многократна възвращаемост на направената в България инвестиция при продажба само след няколко години, започнаха да се чувстват сериозно излъгани.

Данни на българския Национален статистически институт сочат, че въпреки по-ниските цени продажбите на недвижими имоти в четирите най-големи градове на страната са намалели с близо 50% през първите шест месеца на 2009 година. Това обяснява и големия брой обяви за продажба на хотели в бизнес сайта на престижния британски вестник Financial Times.

Тези оферти са недостижими за средностатистическия британец, но няма ли големи компании, които да предусещат възможността за покупка на изгодна цена? Греъм Хюз от Бърчъл-Блекбърн не е убеден, че поевтиняването на българските имоти може да доведе до втора вълна на имотната надпревара в България: „Ако поради някаква причина, вероятно заради ниската цена, хотелски групи решат да инвестират, това може да предизвика съживяване.

Но притеснението ми е, че ако съм на тяхно място, щях да си кажа - получавам евтин хотел, но мога ли да го напълня?", споделя Греъм Хюз и добавя: „Нещата ще се променят само ако правителството предприеме мерки за подобряване на инфраструктурата. Тогава купувачите може би ще се върнат. Особено, ако България успее да запази ниски цените на имотите си.

Една от основните причини за неуспеха на България в това отношение е, че веднага щом започна имотният бум, на пазара се появиха алчни предприемачи, които тръгнаха да вдигат цените над това, което пазарът можеше да поеме", смята Греъм Хюз от британската юридическа фирма Бърчъл-Блекбърн, която посредничи при продажбата на недвижима собственост в България.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Владимир Йосифов
# 0
15:12 | 30 December 2009
Нито дума за циганската престъпност, която макар и "дребна" изтормози всеки малоумен англичанин дръзнал да повярва, че България е в Европа. Не сме и няма да бъдем европейска държава докато мангалите тормозят безнаказано всеки човек в Родината ни ! Няма нищо общо с инфраструктурата. В Мароко съм виждал инфраструктура. Мазах се с лизол седмица след завръщането си. Още си спомням гладните дечица на пазара. Никъде не те крадат като родните роми. Няма и тази наглост на родните цигани. Хората по света разбират, че само чужденците могат да направят от една бедна страна - Държава.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg