Aкция "Хеликоптер" е вкарала в хазната 12 млн. лв. досега. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Финансовият министър уточни, че все още се правят проверки на скъпите имоти, над които данъчните кръжаха с хеликоптер.

"До шест месеца ще е ясно окончателно кое какво е, тъй като може някои имоти да са регистрирани като офиси", допълни вицепремиерът.

Той за пореден път похвали бюджет 2010 г. и обяви, че следващата финансова рамка ще е много по-добра и припомни, че България ще е държавата с най-ниски данъци от 1 януари 2011 г.

Министърът на финансите бе категоричен, че 13-а заплата и пенсия няма да има. Той допълни, че е "минало времето" на 13-ата заплата и в целия ЕС такава няма да има. "Моето министерство е спестило 3 млн. лв., но няма да ги раздам на служителите, а ще се върнат в републиканския бюджет", каза Дянков.

По въпроса за АЕЦ Белене, министърът заяви: "Има голям интерес от китайски инвеститори, но не съм още убеден, че тя ни трябва. Цената от 6.298 млрд. евро според мен е висока. Може да заложим на енергоефективност - да санираме панелките си и да пестим ток. Има опция за нов блок на АЕЦ "Козлодуй", изреди вариантите Дянков. Той обаче бе категоричен, че без западен инвеститор "Белене" няма да има.

„Ние сме и първото правителство, което не защитава руските интереси, защото "Белене" е техният билет за ЕС, а това е нашият коз", коментира още Дянков.

Източник: Нова телевизия