Наскоро списание Forbes обяви „Газпром“ за най-печелившата компания в света. За 2011 г. руският гигант е постигнал печалба от 44.5 млрд. долара. Изучавайки договорите на компанията за покупка на стоки и услуги през 2012 г., руско издание показа, че тя притежава и доста разкошни активи:

Луксозен скикурорт близо до Сочи

Това е най-мащабният опит склоновете на Северен Кавказ да бъдат превърнати в подобие на френските Алпи. До този етап в курорта на „Газпром“ са завършени първата част на комплекса и 14.3 км писти, както и шест лифта. Капацитетът на инфраструктурата е за 8 000 души. Целият комплекс трябва да бъде готов за Олимпиадата през 2014 г. В момента цената на нощувките в четиризвездния „Пик“ е 280 долара за нощувка, а в петзвездния „Поляна“ варират между 400 и 1 600 долара на нощ. Комплексът разполага и с вили, цената на които е 1000 долара за нощ.

Шест Falcon и Boeing-737 във VIP модификации

„Газпромавиа“ е 24-ят най-голям руски авиопревозвач. Тя притежава около 30 самолета и 100 хеликоптера, с чиято помощ обслужва районите на газовите находища. Но по-интересен е паркът от бизнес самолети, в които топмениджърите на газовия гигант пътуват комфортно по света. „Газпромавиа“ разполага с най-големия бизнес авиационен парк в Русия, с два Falcon-900В, три Falcon-900 Ех Еasy и по един Falcon–900 LX и Boeing-737 BBJ.

Самолетът, създаден на базата на Boeing-737, се отличава с интериор по поръчка по данни на производителя. В него може да се разположи просторна гостна с мека мебел, душ-кабина, кабинет с конферентна маса, спалня с „кралско легло“ и функционална кухня.

Самолетът може да извърши директен полет от Москва за всеки град в Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Наемът на самолета обаче струва 10 000 евро на час.

Петзвезден хотел до Москва

На 5 юни тази година „Газпром“ обяви поръчка за ремонт на терасите на четвъртия етаж на луксозния „Империал Парк Отель“, разположен на 24 км от Москва. Хотелът е разположен на терен с площ 55 хектара и цената на нощувките варира от 270 до 1 600 долара за стая. В района на хотела има три ресторанта, боулинг, нощен клуб, няколко бара, собствена пивоварна и хлебопекарна, развъдник за риба и др.

Тази играчка обаче излиза скъпо на компанията. 76% от хотела принадлежат на дъщерната компания на „Газпром“- „Дружба“, която през 2011 г. отчете приходи от 15.5 млн. долара и завърши годината на загуба от 4.3 млн. долара.

Хотел „Radisson Лазурная“ в Сочи

Това е хотел с 287 стаи, нощувката в които струва между 180 и 800 долара на вечер, шест двуетажни вили, три ресторанта, барове, собствен плаж и т. н. Смята се, че това е най-до9брият хотел в Сочи и един от символите на курорта.

Хотелът е построен през 1975 г., а газовият гигант го купува през 90-те години и го реновира. През миналата година дъщерната компания на „Газпром“ „Лазурная“ отчете приходи от 16.7 млн. долара и печалба от 3 000 долара.

Яхтклуб на Василевския остров в Санкт Петербург

На 4 хектара до бъдещия „Лахта център“ газовият монополист разполага със свой център за развитие на яхтения спорт. Към него ще бъде изграден бутиков хотел с 65 стаи и 5 мезонета, както и яхтено пристанище и хеликоптерна площадка. За строителството компанията е оделила 74 млн. долара.