Столичната община си търси 3.7 млн. лв. стари неплатени данъци от 81 длъжници. Фирмите вече са дадени на частни съдебни изпълнители, които трябва да помогнат на общината да си събере по-бързо задълженията. Те са натрупани от неплатени в годините данък сгради и такса смет.

Начело в черната класация е търговската верига "Европа" на бизнесмена Христо Ковачки. Веригата не е плащала данък сгради и такса смет от 2 г. Финансова ревизия е установила точния размер на задълженията, който е 2 136 400 лв. Сумата е за неплатени данъци от 2 г. на всички магазини на веригата в столицата. Става въпрос за десетина супермаркета, каза шефката на общинската данъчна дирекция Лидия Кираджиева.

От офиса на Ковачки обясниха, че дълговете са били натрупани заради кризата, но вече редовно изплащат задълженията си според графика на погасителния план (виж долу).

Общината разчита частен бирник да събере дълга. Цялото вземане на веригата е предадено за събиране на частен съдебен изпълнител преди около месец, след като от 2009 г. общината чака да си получи задълженията.

При старта на ревизията търговската верига започнала да внася дребни суми от по 5000-10 000 лв. Когато дългът бил установен от общината, изпратили покана за доброволно плащане. След като срокът изтекъл, със събирането се заел частният бирник.

Супермаркет е гаранция за погасяване на сумата.Един от имотите на веригата вече е под възбрана. Запорът е наложен, за да се гарантира изплащането на дълга. От "Европа" декларирали, че ще изплатят задълженията си до няколко месеца, и представили погасителен план.

"Нямам право да коментирам конкретни дела", лаконичен беше частният съдебен изпълнител Георги Дичев.

Сред по-големите длъжници на общината, които са натрупали над 100 000 лв. задължения, са фирмите "Орбиинженеринг", "Теодоро пропъртис" и "БГ ауто".

През ноември миналата година кметът на София Йорданка Фандъкова и камарата на частните съдебни изпълнители се разбраха да си сътрудничат и да помагат на общината по-бързо да си събира трупаните с години задължения. Така с ревизиите, които могат да правят общинските данъчни служби, запорите на сметкитена длъжниците и работата с частните бирници за миналата година София успя да си събере рекордните 71 млн. лв. стари задължения.

Данъчни ровят още 20 фирми. "В момента текат още 20 ревизии за установяване на задълженията. Сред тях е и Софийският университет. Там колегите ще приключат всеки момент. Дългът вероятно ще е около 7 млн. лв.", обясни Кираджиева.

Източник: 24 часа