Цените на имотите във Великобритания са отбелязали най-голямото си понижение през август от 2002 г. насам, в резултат на задълбочаването на ипотечната криза в световен мащаб.

Средната цена на недвижимите имоти в Обединеното кралство се е понижила с 4.8% до 229 816 паунда, според данни на агенцията за недвижими имоти Rightmove.

Липсата на ипотечно финансиране е сред основните причини за спада, се казва още в доклада.

Цените в Лондон са отбелязали понижение от 5.3% на месечна и 3.8% на годишна база. Спад са регистрирали и тези във всички 32 водещи квартала на столицата.

Данните са негативни и сочат задълбочаване на кризата, която до момента подминаваше, до голяма степен, цените на имотите в Лондон.

Запасите от непродадени имоти на агенциите са се повишили за седми пореден месец, сочи още изнесеният доклад.

Ипотечната криза, довела до загуби за световните финансови институции от над 500 млрд. щатски долара, е довела и до значително затягане на условията за отпускането на ипотечни кредити от страна на британските финансови институции.

Броят на одобрените ипотечни кредити е бил най-нисък от юни 1999 г. насам, заяви Централната банка на Великобритания на 29 юли.

Забавянето в сектора на недвижимите имоти се отрази до голяма степен върху ръста на икономиката на страната, която също отбеляза съществено забавяне. Много икономисти изразяват дори мнението, че тя вече е в рецесия.

Продажбите на дребно най-вероятно са се понижили за втори месец през юли, като средните очаквания на анализаторите са те да са намалели с 0.2%.

Бизнес доверието в страната се е понижило до най-ниското си от 6 години насам ниво, сочи проучване, направено от Lloyds TSB сред 200 фирми.