Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили за четвърти пореден месец през януари, на фона на забавянето на ръста на британската икономика, сочат данни на Hometrack Ltd.

Средната цена на имотите във Великобритания се е понижила с 0.3%, с колкото намаля тя и месец по-рано, до ниво от 174 700 паунда, сочат още изнесените данни.

В същото време понижение бележат и обявените за продан жилища, като те са намалели с 4.6%, което се дължи основно на изтегляне на продавачи, коментират още специалистите.

Данните потвърждават негативния тренд, който се наблюдава на пазара на недвижими имоти в Обединеното Кралство.

На годишна база обаче цените на имотите там все още бележат повишение, като през първия месец те са нараснали с 2.3%, или с най-малко от юни 2006 година насам.

Специалистите прогнозират по-нататъшни трудности пред британския пазар на недвижимите имоти, които се подхранват и от кризата, обхванала сектора на имотите в най-голямата световна икономика, както и проблемите на ипотечните пазари там.

Очакванията са, че цените на имотите могат да загубят между 5 и 9% през следващата година, според прогнози на Deloitte & Touche LLP.

Слабото представяне на сектора на недвижимите имоти през 2008 и 2009 година се очаква да доведе и до най-лошото за британската икономика от 15 години насам.

Очаква се тя да отбележи ръст от под 2% през 2009-а, след ръста си от 3.1% през изминалата, по прогнозни данни.