Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили за пръв път от девет месеца насам през септември, като по-високите лихви са оказали негативно влияние върху пазара в кралството, посочиха данни на HBOS Plc.

За месеца средната цена на недвижимите имоти се е понижила с 0.6% до 198 500 паунда в сравнение с предходния месец.

За тримесечието приключило в края на септември ръста в цените е възлязал на 10.7% в сравнение със същото тримесечие на годишна база, посочиха още данните.

Очакванията са, че английската централна банка, която повиши нивото на краткосрочните лихви в страната на пет пъти от началото на годината ще ги запази непроменено на днешното си заседание при ниво от 5.75% на годишна база.

През август отпуснатите ипотечни кредити от британските банки са били най-малко от началото на годината в резултат на затягането на условията след ипотечната криза в САЩ.

Най-голямо понижение през изминалия месец са регистрирали тези в Северна Ирландия, където спада им е възлязъл на 3.2% през третото тримесечие в сравнение с второто.

За сметка на това пазарът на недвижими имоти в Лондон продължава да се представя убедително, като през септември цените в столицата са се повишили с 2.3%, подкрепени от силното търсене на местни и международни инвеститори.