Неочакваното покачване на основния лихвен проценти в Малайзия ще има много сериозен ефект върху местния имотен сектор, сочат мненията на анализатори, пише PropertyWire.

В резултат на покачването мнозина собственици на жилища ще бъдат принудени да започнат да ги продават, опасяват се специалисти и агенти по недвижими имоти в страната.

Основната причина, която националната Bank Negara дава за повишения процент, е желанието й да овладее непрекъснато покачващата се инфлация.

Ниските лихвени проценти отпреди 5 години бяха много привлекателни за хората и беше отчетено много голямо покачване в инвестирането в сектора и покупката на жилища, става ясно от данните, предоставени от партньора на KPMG - Ooi Kok Seng.

Повишението на лихвения процент със сигурност ще доведе до намаляване на активността на пазара на недвижими имоти, опасяват се анализаторите.

Според мненията на много специалисти в сектора правителството трябва да направи нещо, за да се избегне закупуването на имоти от спекуланти.

От друга страна, жилищата в страната са популярни сред чужденците заради уникалната природа и интересът им трябва да продължи да се поддържа.