В различни градове на България в момента се изграждат 24 индустриални зони, чиито брой през следващите четири-пет години ще нарасне на 113, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод на откриването на завода за автомобилни части в Русе на френската компания "Монтюпе".

По думите на Петър Димитров българското правителство има целенасочена политика към изграждането на индустриални зони, за да привлича по-успешно инвеститори чрез модерно оборудвани площадки за строителство и с готова инфраструктура. Сега за 24-те зони се отделени 18 милиона евро, като за същите цели от оперативната програма "Регионално развитие" могат да се ползват още 120 милиона евро, каза министърът.

Министър Петър Димитров говори в Русе за политиката на правителството за поощряване на инвестициите, вложени в производство на изделия за световните пазари. По този начин ще се преодолеят проблемите в българския външнотърговски баланс, каза Петър Димитров. В този смисъл инвестицията на френската "Монтюпе" в Русе е добър пример, тъй като 100 на сто от производството на завода ще е за износ, оцени министърът.

По думите му чуждите инвестиции у нас от 1996 г. досега са повече от 27 милиарда евро, които, изчислени като дял от Брутния вътрешен продукт, нареждат България на второ място в Европейския съюз - след Унгария.

Чуждите инвестиции през първото полугодие на 2008 г. достигат около 500 милиона евро, допълни Стоян Сталев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

От министър Петър Димитров стана известно, че в момента инвеститорите от "клас А", каквато е компанията "Монтюпе", са 115, като те са вложили у нас общо 8 милиарда евро.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС