Медицинската компания International Diagnostic Center, която е основана преди шест години от акционери от Австрия и Турция, ще инвестира в строителството на частни клиники и болници в Румъния.

Общата стойност на инвестицията е около 130 млн. евро, става ясно от съобщение от управата на компанията, цитирано от румънския ежедневник BuisnessStandard.ro

Според плановете на инвеститорите в следващите пет години в столицата и в някои от по-големите градове на северната ни съседка ще бъдат построени 10 клиники и 2 болници.

Медицинските центрове ще бъдат с най-съвременно оборудване и ще отговарят на високите стандарти в Европа. За набирането на целия персонала, от най-малката длъжност до най-високите места в клиниките и болниците, ще бъдат направени конкурси с цел да бъдат избрани най-добрите.

Интересът към клиниките и болниците се очаква да бъда доста висок, тъй като възнагражденията, които ще получава медицинският персонал, също ще са на европейско ниво.

Компанията ще подпише договори с няколко утвърдени компании в сектора в Европа за управлението на болниците и клиниките. Очакванията на инвеститорите са договорите
да бъдат подписани до два месеца.

За първата болница, която ще бъда построена в столицата Букурещ, ще бъдат инвестирани 30 млн. евро., като се очаква тя да отвори врати за пациенти в края на 2009 г.