Инвестициите в сектора недвижими имоти в Москва и Истанбул задминаха по абсолютна стойност тези в Париж и Лондон, съобщава Bloomberg.

Бързият икономически ръст на тези пазари повишава наемите и търсенето на имоти, сочат проучвания на брокери и анализатори.

Тези пазари стават все по-привлекателни за чуждестранните инвеститори, се казва в доклад на базираната в Лондон агенция за недвижими имоти PricewaterhouseCoopers.

Британската столица Лондон е паднала на 15 място през 2008 г. в класацията на 27-те най-привлекателни градове за инвестиция в недвижимо имущество.

Париж от своя старана е отишъл на пето от първото си място. За първи път откакто се прави класацията, Лондон не намира място в челната десетка. Цените на търговските площи в Обединеното Кралство отчетоха за изминалата 2007 г. най-големия си спад от 17 години насам.

Руската икономика отчита забележителен ръст от 7% за 2007 г., подпомогнат най-вече от износа на природен газ и петрол. Това налага недостиг на големи складови помещения за съхранение на материалите и големите компании започват все повече да инвестират в строежа им.

Истанбул също се възползва от повишеното търсене на търговски и друг вид площи, като най-голям град на Турция. Страната показва също много стабилен икономически ръст в последните две години.