Пазарът на търговска недвижима собственост в Германия набира скорост през първото тримесечие на годината и се насочва към нова рекордна година, в резултат на продължаващото силно търсене на офиси в Хамбурк, посочиха данни на Atisreal, изнесени днес.

Според британския инвестиционен фонд Scottish Widows Investment Partnership (SWIP), най-големият пазар на недвижими имоти в Европа вероятно ще се възползва от положителните тенденции за развитието на икономиката на Германия, които се очакват през следващите три четири-години.

По данни на Atisreal над 12 млрд. евро са били инвестирани на пазара на търговски недвижими имоти в Германия за първото тримесечие, което е повишение от 20%, в сравнение със същото на миналата година.

Общата стойност на инвестициите в недвижими имоти заедно с тези в жилищна недвижима собственост са възлезли на 17 млрд. евро за първото тримесечие.

Продажбите на офис-сгради са възлезли на близо половината от общите продажби на недвижими имоти в Германия.

Прогнозите на специалистите са, че инвестициите в офиси в Германия ще са поне толкова през тази година, колкото през изминалата.

Сред най-добре представящите се райони в Германия е бил Хамбург, като според анализаторите добри остават перспективите за офис-сектора в града за следващите пет години.

Междувременно, информация, изнесена от Investment Property Databank (IPD) вчера посочи, че офис-сегментът е бил най-слабо представящият се по отношение на доходността за инвеститорите през изминалата година.

В същото време цялостната доходност на инвеститорите, която включва дохода от наеми и капиталовия ръст е възлязла на на едва 1.3%, което е било най-голямото й ниво от три години и значително под двуцифрената доходност, постигната от инвеститорите в другите европейски държави.