Инвестициите в търговска недвижима собственост в Чехия са се повишили с 45% през изминалата година, до ниво над 1.3 млрд. евро, по данни на имотната агенция Naxos, публикувани в чешките медии.

Най-големи инвестиции в страната са били направени от австрийски инвеститори, чиито вложения са възлезли на 41% от общите инвестиции, следвани от немски инвеститори с дял от 28% и щатски с 10%.

Повишен интерес към пазара на търговски имоти в Чехия са проявили и от Великобритания през изминалата година, сочат още изнесените данни.

Доброто представяне на сектора продължава да се предопределя от влизането на страната в ЕС през 2004 година, както и от стабилното развитие на чешката икономика, коментират специалисти.

Помогнало е и доброто развитие на пазара на недвижима собственост в световен мащаб, както и по-конкретно в Европа.

Добри остават перспективите за ръст пред сектора на недвижими имоти в страната, на фона на продължаващия значителен интерес към пазарите от ЦИЕ, чиито ръст изпреварва този на развитите западноевропейски държави.

За изминалата година инвестициите в недвижима собственост в страните от Централна и Източна Европа са се повишили с 48% на годишна база, до рекордната стойност от 11.1 млрд. евро, посочиха данни на имотната агенция DTZ.

Силно остава и търсенето на жилища в Чехия, като основно се търсят новопостроени такива. Повишение се наблюдава и при проектите в процес на осъществяване, като най-много такива са стартирали в столицата на страната - Прага.

На фона на изпреварващото търсене обаче, пред това на предлагането, цените на новите жилища в Чехия продължават да се повишават.