Инвестиционната активност в сектора на недвижимите имоти във Великобритания за третото тримесечие на тази година е намаляла до 5 млрд. паунда, спрямо отчетените 6 млрд. за предходното, пише PropeertyEU.

От началото на година до края на септември общата стойност на инвестициите в сектора възлиза на 18 млрд. паунда, което е понижение с 58% спрямо същия период на предходната година.

Въпреки че стойността на инвестициите в сектора се е понижила съществено, на пазара са били сключени и няколко големи сделки с имоти, става ясно от данните, предоставени от агенциите на острова.

В това число е включено продажбата на портфолиото на Project Swan за 364.5 млн.паунда, което стана придобивка на Henderson Investors.

Около 50% от сключените сделки с имоти за третото тримесечие на Острова продължават да са сделките за офиси. Веднага след тях се нареждат търговските имоти, предназначени за търговия на дребн- 30% от сключените сделки, сочат официалните данни.

Чуждестранните инвеститори заедно с частните купувачи са били водещите нетни купувачи на британския пазар за периода, като за първите три тримесечия за направили инвестиции на обща стойност около 6 млрд.паунда.