Испанският министър на икономиката Педро Солбес обяви плановете си страната да започне да отделя по 10 млрд. евро всяка година с цел смекчаване на удара от жилищната криза, съобщава Ройтерс.

Икономическата програма, предвиждаща финансова помощ, се очаква да стимулира и големите строителни компании в страната, които ще са най-много засегнати от предстоящата криза.

Засега Солбес не споменава колко дълго има намерение да продължи планираната програма за годишни насърчителни помощи. Според повечето анализатори обаче в следващите две години се очаква значително икономическо забавяне.

Предвижда се около 6 млрд. евро от отпусканите пари годишно да бъдат за частично или пълно възстановяване на определени данъци. Нуждата от данъчни облекчения се очаква да стане доста по-сериозна в следващите години.

Според най-песимистичните прогнози на бизнес федерацията в Испания безработните ще се увеличат с близо 1 млн. души в следващите няколко години, с което общият им брой може да надхвърли 3 млн. души.

По този начин платежоспособността на населението частично ще намалее, докато спад в цените, особено на новите жилища, не се очаква. Според официалните данни за последното тримесечие на миналата година цените им са се покачили с около 4.8%.

Официалните статистики сочат, че за последното десетилетие цените на недвижимата собственост на иберийския полуостров са скочили три пъти. Според мнения на специалисти от Международния валутен фонд те са надценени с над 20%.