Испанският пазар на недвижими имоти се е свил с 41% за януари тази година спрямо същия период на миналата, като даже не са включени сделки с обществени имоти, сочат последните данни на статистическия институт на страната.

Понижение в продажбите на имоти на годишна база отчитат всички големи градове в страната, като най-голямо (55%) е на Балерските о-ви, а най-малко в провинция Малага (24%), става ясно още от данните.

Тази резултати се оказват изключително лоши и надеждите за бързо възстановяване на сектора стават още по-малки, коментират експерти. Реално търсенето на имоти за покупка на пазара все още е много ниско, а строителството на нови жилища продължава да се увеличава.

Всичко това оказва сериозно влияние на цените на жилищата и много хора се отказват да купят жилище за момента, предпочитайки да изчакат цените да спаднат още, казват брокери.

Продажбата на нови жилища през първия месец на тази година в Испания се е понижила с около 29% спрямо отчетеното понижение от 14% за декември 2008 г. Това означава, че само за един месец понижението сред продажбите на нови жилища се е удвоило.