Изграждат над 1.4 млн. кв. м търговски площи в региона през следващите години

1089
Изграждат над 1.4 млн. кв. м търговски площи в региона през следващите години

Общо над 1.4 млн. кв. м търговски площи ще бъдат изградени през следващите години в България, Сърбия и Румъния. Това стана ясно по време на първия ден от провеждащата се Балканска конференция за недвижими имоти BalREc.

Само в България през следващите 4-5 години търговските площи ще нараснат с нови 770 хил. кв. м. Анализатори определят изминалата 2006 г. като „годината на моловете”, след като в страната бяха изградени 5 шопинг центъра.

Средните наеми по водещите улици в столица са от 50 до 150 евро/кв. м, докато тези в шопинг центровете са от 20 до 60 евро/кв. м.

През изминалата 2006 г. общо 250 хил. кв. м търговски площи са изградени в Румъния. Броят на пуснатите в експлоатация търговски центрове, тип Mall е четири, като всичките са извън столицата Букурещ.

Прогнозните данни сочат, че за настоящата година търговските площи ще нараснат с нови 131 700 кв. м, докато през 2008 г. те ще се увеличат с още 327 900 кв. м.

Наемите в търговските центрове в Букурещ варират от 25 до 40 евро/кв. м, докато извън столицата те са от 15 до 25 евро/кв. м. Наемодателите на търговските площи по централните улици на северната ни съседка са в диапазона от 70 до 140 евро/кв. м.

Общо 200 хил. кв. м търговски площи ще бъдат изградени в Сърбия през следващите 3-4 години, каза по време на форума Горан Куриджа, генерален мениджър на EFG Property Services.

Към настоящия момент в страната има само един шопинг център тип Mall, отговарящ на всички изисквания – Mercator, а наемите са в диапазона от 50-150 евро/кв. м за водещите улици и 20-60 евро/кв. м за шопинг центровете.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg