Ниските лихви по депозитите са една от причините част от българските домакинства да търсят друго място за своите пари. Една от най-предпочитаните крайни дестинации за спестяванията днес са имотите в страната (а защо не и в чужбина).

Вижте няколко топ локации за вложения в недвижими имоти:

София

По неофициални данни в столицата живеят вече около 2 млн. души. За да илюстрираме големината на този пазар, ще посочим, че през 2015 г. всяка десета сделка с имоти е именно в София. Ръстът за 2015 г., според различните агенции, е между 6 и 10%, като подобни са очакванията на брокерите и за настоящата година.

Проблемът днес в София са ниският обем на завършените нови сгради. Започнатите строежи се очаква да бъдат завършени през настоящата и следващата години, което би довело до насищане на пазара.

През последната година в столицата се търсят основно двустайни и тристайни жилища, като се отчита и ръст на сделките на зелено. Именно тук е и най-големият риск за бъдещите новодомци, тъй като в годините преди кризата доста инвеститори не завършиха започнатите обекти из страната.

Пловдив

Вторият по големина град в страната (от гледна точка на жителите си) също отчита значителен ръст в цените през 2015 г. Пловдив, заедно със София, бележат ръст в броя на сделките за изминалата година с респективно 17 и 16 на сто спрямо 2014 г.

Наличието на големи проекти в Пловдив, като Тракия икономическа зона и Офис парк Пловдив, привличат все повече инвестиции, които ще се отразят положително и на имотния пазар за в бъдеще.

Варна

Морската столица винаги е била един от топ пазарите на имоти. През 2015 г. броят на сделките е с около 2% по-висок спрямо година по-рано. Градът е един от „любимите“ и на чуждестранните купувачи на имоти, които намаляха значително през последните години. Очакваният ръст на туризма през 2016 г. обаче ще възвърне интереса към Варна.

Бургас

Ниска безработица, реформи, ремонтни дейности и големи проекти. Неслучайно кметът на града е сред най-одобряваните политици в страната, а Бургас бе обявяван на три пъти за най-добрия град за живеене у нас (2010, 2012 и 2013 г.)

Екзотичните предложения

Село Чавдар (Софийско)

Кметът на това малко село с малко над 1000 жители е привлякъл над 12 млн. евро от европейските програми. Затова има детска градина и училище. Там дупки няма, всичко е асфалтирано, има нови тротоари, ново осветление, градинки, фонтани, чешми, видеонаблюдение, детски площадки, паркове, много нови спортни съоръжения. Имотите, които се продават там обаче, се броят на пръстите на ръцете ни.

Белоградчик

Белоградчишките скали привличат все повече туристи. Популярността им нараства с всяка изминала година, като днес там се строят все повече нови сгради и разбира се - хотели, които да могат да поемат туристическите групи от България и чужбина. Неслучайно градът е с третия най-голям ръст в сделките с имоти за 2015 г. спрямо година по-рано (34.22%).

Лютиброд (Врачанско)

Китното селце с 400 души население е на път да се превърне в квартал на богатите. Най-тузарският имот, който в момента чака своя купувач, е двуетажна къща за 400 000 лв.

Една от причините за големия наплив от купувачи е природният феномен Ритлите. Чудото на природата е изградено от устойчиви варовици, образувани преди 120 милиона години, когато на това място се смята, че е имало море. Преди 40 милиона години, при образуването на Стара планина, тези пластове са се огънали и заели почти вертикално положение.

По зъберите личат още останките от крепостни зидове. Причината е, че източно от скалите някога е имало селище, наричано от местните хора Коритенград. В района са намерени много останки от средновековни църкви и раннохристиянска базилика.