Няма да има срив на цените на имотите в България. Това прогнозира вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Според него ще има леко намаление на цените, но е изключено драстично намаление на цените на недвижимата собственост.

Следващата година ще са на лице фактори, които ще ограничат ръста на българската икономика. Това са трудностите в страните, в които изнасяме, както и намаляване на преките чужди инвестиции в България, каза още министър Калфин.

Той допълни, че 60 % от българския износ е за страни от Европейския съюз. Намаляването на икономическия растеж ще бъде до 5 – 5.5%, каза още вицепремиерът, в чиито ресори са и въпросите на икономическата политика в страната.

След като миналата седмица Народното събрание одобри разпределението на бюджетния излишък, банките ще имат допълнителен ресурс. Според Ивайло Калфин трезорите нямали реална нужда от тези пари, тъй като те били стабилни. Няма основание да се смята, че банките в България ще изпитат ликвидни проблеми, заяви вицепремиерът.

Според него инфлацията спада, което е резултат от мерките на правителството. Една от тях е да се намалят публичните разходи. В момента ключовата дума в страната е стабилност, а не разходи. Бюджетът за следващата година ще бъде консервативен. Имаме нужда от стабилни банки и стабилна икономика, каза още вицепремиерът.

До 15 октомври България трябва да представи в Европейската комисия доклад за изпълнение на Лисабонската програма за икономика и растеж.

„Ще сме готови до вторник. Имаме 3 основни приоритета-антиинфлационни пакети, намаляване на инфлацията и намаляване на бюрокрацията. Правителството има намерение да предприеме драстични мерки по отношение на държавната администрация, допълни Ивайло Калфин.

Източник: БНР