Преди години пазарът на недвижими имоти в Калифорния процъфтяваше, желаещите да имат жилище там бяха безброй, като голяма част от търсенето бе на луксозни имоти. Днес тези дни са в миналото, а Калифорния е един от най-засегнатите щати от кризата в сектора, коментира CNN.

Според изнесени вчера данни на RealtyTrac - организация, следяща пазара на ипотечните кредити в страната, Калифорния е щатът с най-много закрити ипотеки поради невъзможност за изплащане на вноските от страна на клиента.

Според данните, освен в Калифорния, най-много такива случаи има в Охайо и североизточните райони, а най-малко в Тексас и Южна Каролина.

В Калифорния 82 от 100-те големи града отчитат увеличение на закритите ипотеки по тази причина, като на първо място е град Стоктън.

В крайбрежните градове данните са по-добри. В Сан Франциско едно от 263 домакинства, взели ипотечен кредит, не е успяло да изпълни условията по него, като това е сравнително ниска цифра за щата, но все пак е с 82% повече, спрямо първото полугодие на 2006 г.

Преди години, когато имаше бум на продажбите на недвижими имоти, Стоктън, намиращ се в централната част на Калифорния, привличаше хиляди купувачи поради по-ниските цени на имотите спрямо скъпите крайбрежни райони. Но поради голямото търсене в периода 2001- 2005 г. цените на имотите в града почти се удвоиха.

За първите шест месеца на 2007 г. в Стоктън броят на прекратяване на ипотеката поради невъзможност на клиента да я изплаща се е увеличил с 256%, или 1 от всички 27 жилищни кредита.

Поради високите цени на жилищата в щата, там са много разпространени ипотеки с плаващи лихви, които създават често лъжливото усещане у гражданите, че могат да си позволят дом, който по друг начин не биха могли да си купят. В повечето случаи при такива кредити след две години лихвите се се увеличават значително.

Много от банките в САЩ одобряват клиенти и без да обследват доходите им. Така през последните години много американци успяха да се сдобият с жилище, което реално не могат да платят.

Вторият град в печалната класация е Детройд, където масови съкращения в автомобилната индустрия направиха доходите на голяма част от населението значително по-ниски и едно от всеки 29 домакинства, взели ипотечен кредит, не са успели да го изплатят, което е двойно увеличени спрямо данните за миналата година. На трето място е Лас Вегас - 1 от 31 кредита, което е със 142% повече от миналата година.

Други градове в щата с подобна статистика са Ривърсайд и Сан Бернадино (1 на 33), Сакраменто (1 на 36) и Бейкърсфийлд (1 на 47)

Най-нисък брой на неуспешни ипотеки в САЩ има в Ричмънд, Вирджиния – където такъв се оказва едва един на всеки 2 319 кредита, почти без увеличение спрямо миналата година. Други градове с по-малко тревожна статистика са Грийнвил, Южна Каролина (1 от 1 721 кредита), Макалън, Тексас (1 на 1 494) и Хонолулу (1 на 1 151).