Емблематичното за столицата кино "Изток" става супермаркет към голяма търговска верига.

Сделката беше реализирана наскоро и в момента киното усилено се ремонтира. Този факт предизвика крайно противоречиви реакции сред жителите на район Изгрев.

Цели 15 години кино "Изток" беше затворено и пустееше. Мръсната и грозно изрисувана сграда, съвсем близо до центъра на столицата, действаше отблъскващо.

По първоначален проект тук трябваше да се построи висок бизнес център с офиси и магазини. Но хората от квартала реагираха остро, подадоха жалби и проектът се провали.

Решението киното да стане супермаркет също срещна противници, но този път жителите на Изгрев се разделиха на две крайни позиции.

От голямата търговска верига заявиха, че не само ще обновят сградата, но и ще възстановят традиционния й облик. Освен това читалището към нея ще бъде запазено, като ще вложат средства за частичния му ремонт.

"Този строеж по никакъв начин няма да попречи на читалищната дейност, дори ще я разширим повече", смята Емилия Георгиева - секретар на читалището.

От търговската верига заявиха, че обмислят варианти вторият етаж на сградата да се превърне в място за отдих и развлечения, като все още обсъждат различните възможности за това.

Източник: БНТ